Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Връщането на златния стандарт се радва на все по-широка подкрепа

Златният стандарт – идея, стара като света – печели все повече нови привърженици поради нарастващите страхове, че огромните дългове на Вашингтон ще отслабят долара и ще предизвикат хиперинфлация, пише CNBC.„Денят на истината наближава“, казва Джеймс Грант, издател на Grant’s Interest Rate Observer. „Това, което може да се каже за златния стандарт, е, че вече е изпробван. Златото има свойства на валута. Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години“, казва той.Старият златен стандарт, който беше отменен през 30-те години, се използваше за контрол над растежа на паричното предлагане (и оттам на инфлацията и инвестиционните балони при активите). Този стандарт изискваше валутата да бъде покрита с реално злато.

Тази идея получи нова подкрепа след избухването на финансовата криза от 2008 г., когато правителствата и централните банки се опитаха да стимулират икономическия растеж чрез извънредни фискални и валутни мерки.„Обществото ще разбере, че настоящата валутна система е дефектна и ни лишава от икономическата динамика, с която беше известна страната ни“, отбелязва Грант.Грант посочва, че при наличието на златен стандарт дадена страна може да фиксира валутата си към определено количество злато. В случай на рецесия обаче правителството няма да може да печата пари.

„Също така, при златен стандарт дори правителството да иска да изтегли още кредити, пазарът няма да му позволи“, посочва той. „Златният стандарт ще ограничи размера на правителствените дългове.“„Това, от което имаме нужда, е валутна система, която е обективна, която може да разберем, която има в основата си нещо, което може да припознаем като пари. Златото се приема за пари“, обяснява той.

investor.bg