Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.07.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6759
GBPGBP12.1866
CHFCHF11.6812

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Бизнес

Трайчо Трайков: Пловдивчани вече имат по-чист въздух и по-чиста енергия

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков присъства на откриването на новата когенерационна мощност в „EVN Топлофикация Пловдив“. Съоръжението ще произвежда над 290 000 МВтч електрическа и 260 000 МВтч топлинна енергия годишно и така ще осигурява 80% от общото количество гореща вода за новия отоплителен сезон.Символичното разпалване на турбината беше направено от премиерите на България и Долна Австрия Бойко Борисов и Ервин Прьол и от министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев.

„Когенерацията дава на пловдивчани по-чист въздух и по-сигурна енергия. Често софиянци и пловдивчани обсъждат помежду си в кой град се живее по-добре. Днес пловдивчани имат една допълнителна точка“, каза министър Трайков. По думите му като министър и принципал на „Булгаргаз“ новото съоръжение има и още един плюс – че е един от най-образцовите платци на газовото дружество.

В новата когенерационна мощност са инвестирани 100 млн. лв. Това е модерно поколение газова турбина с полезен коефициент над 90%. Тя ще работи на природен газ по щадяща природата технология със значително намалени вредни емисии. Ефективността на комплекса е с 20% по-висока от съществуващата инсталация и ще произвежда три пъти повече ток от досега. По проекта се откриват над 300 нови работни места.

barometar.net