Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Берлускони вдига ДДС-то в Италия

Данъкът добавена стойност (ДДС) в Италия може да бъде повишен с един процентен пункт, ако на правителството се наложи да компенсира орязването на пакета от мерки за фискални икономии. Това заяви днес италианският премиер Силвио Берлускони, цитиран от агенция Reuters.“Предпочитаме да не го пипаме, защото не искаме да предизвикваме рецесионно напрежение, но ако е необходимо може да повишим сегашните 20% с един процентен пункт до 21%“, каза Берлускони. Според него „подобна стъпка по случайност ще съвпадане със случващото се в редица европейски страни“.

Той имаше предвид страните като Гърция и Румъния, на които се наложи да се подчинят на международните финансови институции, предоставили милиардни кредити за борба с кризата. Така, Букурещ увеличи ДДС-то от 19% на 24%, а наскоро и Гърция – от 21% на 23%.Пакетът мерки на кабинета „Берлускони“ предвижда бюджетни съкращения за 45.5 млрд. евро. Той бе приет в края на август, за да увери пазарите в стабилността на италианските публични финанси. Мерките обаче станаха обект на сериозни критики и политически пазарлъци за преразглеждането им.

Наложи се правителството да се откаже от предложения „данък на солидарността“ за данъкоплатците с най-високи доходи и облекчи планираното орязване на разходите за местната администрация. Вчера правителството се отказа и от предложение за промяна в пенсионното законодателство, което щеше да отложи пенсионирането на много от завършилите университет. Измененията в пакета за фискални икономии могат да предизвикат недостиг на средства в бюджета между 4 и 6 млрд. евро.

livebiz.bg