Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Арктическият лед се е свил рекордно през 2010 г.

Минималното количество на летния арктически морски лед е спаднало рекордно миналата година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.Екип от университета на Вашингтон в Сиатъл установи, че миналата година е „счупила“ рекорда от 2007 г. за минимален обем на леда.Той се изчислява от комбинацията на площта на морския лед и неговата дебелина, припомня БТА.

Изследването е поредното, оформящо картината на бързите промени заради глобалното затопляне, заради които Северния ледовид океан до няколко десетилетия може да се окаже без лед.Авторите са създали модел, който прогнозира каква ще е дебелината на леда в Северния ледовит океан на базата на действителни данни за ветровете и температурите на въздуха и водата. Те са сравнили резултатите с реално отчетени показатели за дебелината на леда, направени от сателити и подводници. Най-обезпокоителният факт, според тях, е низходящата тенденция от 32 години.

Миналата седмица арктическият морски лед спадна под 4,6 милиона кв. км, като тогава оставаха още две седмици от сезона на топене. Най-ниската стойност, отчитана досега, е 4,13 милиона кв. км за 2007 г.За сравнение в началото на 70-те години на миналия век минималната площ на леда е била около 7 милиона километра.

Inews.bg