Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Държави оттеглят решението си признаване на независимостта на Косово

Азиатската държава Оман и африканската държава Гвинея Бисау оттеглиха решенията си за признаване на косовската независимост, пише сръбския вестник „Блиц“, цитиран от „Нетпрес“ и КРОСС.От обявяването на независимостта на Косово досега, това е първият път, когато някои страни се решават на подобен ход. Според информациите на вестника, сръбски официални лица са получили сведения за отмяната на признаванията в рамките на двустранни срещи по време на срещата на Движението на необвързаните.

Ръководителят на делегацията на Оман е информирал сръбските официални представители, че неговата държава никога не е признавала независимостта на Косово, макар че в Прищина бе отбелязано признаването на провинцията от страна на тази държава.“Вук Йеремич е заявил на шефа на оманската делегация, че е разочарован от решението на страната му да признае независимостта на Косово въпреки обещанието, което преди това Оман е дал на Сърбия, че няма да направи това. Неговият събеседник се е учудил от реакцията на Йеремич като го уверил, че това всъщност никога не се е случило. Гвинея Бисау е влязла в процеса на признаване, но е имало вътрешни противоречия около това, така че процедурата е била временно спряна“, пише „Блиц“, позовавайки се на източник от срещата на върха на Движението на необвързаните.

На интернет страницата „Kosovo, thank you“, на която се публикуват имената на всички държава, които са признали досега независимостта на страната, са написани и имената на тези две страни.“Още две държави заявиха оттеглянето на решението си и това скоро ще бъде обявено публично. В още една африканска страна се води разследване срещу високопоставен държавен служител, заподозрян, че е взел пари от албански бизнесмен, за да прокара такова решение. Сръбското министерство на външните работи знае точно за кой албански бизнесмен става дума“, твърдял източникът на белградския вестник.

Според него, в редица двустранни разговори по време на срещата на върха някои от делегациите потвърдили пред президента на Сърбия Борис Тадич, пред ръководителя на сръбската дипломация Вук Йеремич и пред други служители, че върху тях се оказва голям натиск от САЩ, Великобритания и от Франция, чиито колонии били навремето, за да признаят независимостта на Косово.

actualno.com