Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

След 11 септември борбата с тероризма струва на САЩ два трилиона долара

„Ние сме в положение на война” – така охарактеризира президентът на САЩ Джордж Буш-младши новото състояние на света два дни след терористичните нападения на 11 септември 2001 г.Тази война до голяма част промени мирогледа на американците, принуждавайки ги например да признаят правото на държавата сериозно да ограничава тяхната лична свобода.Във финансов план борбата с тероризма струва на САЩ минимум два трилиона долара, включително разходите за военните кампании в чужбина и укрепването на вътрешната сигурност, пише „РБК Дейли”.

„Нашата война с тероризма започва с „Ал Кайда”, но не завършва с нея”, заяви Буш в обръщение към конгреса на 20 септември 2001 г. Той подкрепи думите си с изпращане на войски в Афганистан, като по този начин започна „първата вълна на войната срещу тероризма”. След това през 2003 г. последва втората иракска кампания, сред целите на която бе търсенето на химическо оръжие за масово унищожаване. Американските морски пехотинци не откриха такова оръжие в Ирак, но сложиха край на управлението на диктатора Садам Хюсейн.А едва през тази година в Пакистан куршумът настигна и главния организатор на терористичното нападение на 11 септември – Осама бин Ладен.

За последните десет години борбата на САЩ с тероризма струва не просто скъпо, а умопомрачително скъпо. Според експерти от проекта Costs of War на Университета Браун, разходите на САЩ за отбрана за последното десетилетие съставляват 3,2 – 4 трилиона долара. От тях на Пентагона са отпуснати за провеждането на военни кампании в чужбина повече от 1,3 трилиона долара.

Според Стокхолмския институт SIPRI, американските военни разходи са нараснали много по-бързо от останалата част на света: 7.4% годишно от 2001 до 2009 г. и с 2,8% през 2010 година.“Вашингтон увеличи разходите за отбрана с 81% през 2011 г. и сега те представляват 43% от всички тези разходи в световен мащаб – шест пъти по-високи от основния си конкурент – Китай,“ – каза в края на 2010 г. анализаторът от SIPRI Сам Фрийман. През 2010 г., според института, по целия свят са изразходвани 1,6 трилиона долара за отбрана, a в САЩ – 700 млрд. долара, или 4.8% от БВП. Единственият плюс за икономиката на САЩ, породен от увеличаването на военните разходи, е създаването на допълнителни работни места.

За правителството на сегашния президент Барак Обама безработицата е най-наболелият проблем. Но в действителност отбранителната индустрия е направила видим принос за решаването на този проблем.Според експерти от университета Браун, всеки милион долара, изразходвани за отбранителната индустрия, позволява в САЩ да бъдат създадени 8,3 работни места, докато подобен размер на разходите за образование създава 15.5 работни места, за здравни грижи – 14,3 места, и строителството – 11.1 места.

Ако някой е спечелил войната срещу тероризма, това със сигурност са военните концерни. Световният лидер Lockheed Martin е увеличил от 2001г. до 2010г., приходите си двойно от 24 млрд. до 45,8 млрд. долара, а оперативната печалба четири пъти – от 1 млрд. до $ 4 млрд. евро.Така например, производителят на скенери на летищата OSI Systems увеличава приходите си от 2008 г., почти 6 пъти, до 623 милиона долара. През 2012 г., съобщава Ройтерс, позовавайки се на прогноза на анализаторите, приходите на компанията бъдат 700 милиона долара.

Livenews.bg