Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

От Русия обвиниха ”България Ер” за кризата с туристите

С полет за Москва в 16 ч. от бургаското летище ще излетят руски туристи, клиенти на „Алма тур“, съобщи БНР. Полетът е предварително планиран и ще се изпълни по график. Висш руски представител обвини за кризата „България Ер“.От летището съобщиха, че няма предвидени извънредни полети за други дестинации с туристи на „Алма Тур“.170 скандинавски и 60 руски туристи, блокирани в хотелите си по Черноморието, все още очакват проблемът им да бъде разрешен. В рамките на деня „България Ер“ ще изпълни общо три полета до Москва и Санкт Петербург. Един – от летище Бургас, а останалите – от летище Варна.

В интервю пред БНТ заместник-министърът на икономиката Иво Маринов се закани, че на „Алма тур“ ще бъдат наложени санкции, ако не реши бързо проблема с руските летовници.Говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина пък заяви, че ситуацията не може да бъде оправдана нито с финансови, нито с други проблеми, предаде „Фокус“.„Превозвачът прекрасно знае, че туристите са платили своите билети, в противен случай те не биха били в България. Действията, които авиокомпанията предприе в края на миналата седмица, са планиран шантаж и игра на нервите на стотици невинни хора, които съзнателно и цинично са тласнати в конфликта, за да бъдат върнати парите от длъжника”, каза Тюрина.

„Това, че акцията е планирана, е без съмнение. „България Ер” не спря неплатените полети нито в началото, нито в средата на лятото, а изчака целия сезон, знаейки, че туроператорите чинно си плащат на „Алма тур”. Сега се опитва да изстиска парите, получени от „Алма тур” през лятото”, посочи още говорителят на РСТ.Кризата с туристите на бургаското летище започна в петък, след като авиокомпанията съобщи, че анулира чартърите, резервирани от „Алма тур“. Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева към авиокомпанията.

В събота официалните власти в София и Москва изпратиха свои представители, които да помогнат за решаването на проблема, предаде БГНЕС.След двудневно чакане първата група от 186 души отлетя за Москва малко след 18 ч. в събота. Полетът беше за сметка на руския им туроператор и на практика беше платен повторно, тъй като сумата за билети е била преведена още през февруари.Късно вечерта още около 80 души отлетяха за Русия на борда на изпратения от премиера правителствен самолет. Еърбъсът беше пуснат да превози родителите с малки деца, бременните жени и болните туристи.

dir.bg