Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Консултанти виждат съживяване на интереса към жилища без Акт 16

Повишен интерес към жилища в строеж се наблюдава през август. Осем процента от жилищните кредити, отпуснати през месеца, са били за жилища в строящи се кооперации, които все още не са получили Акт 16, показват данни на консултантската компания КредитЦентър.В предходните месеци процентът на жилищните кредити за имоти без Акт 16 рядко надхвърляше 4 на сто, посочва изпълнителният директор на дружеството Тихомир Тошев.

Този вид строителство беше сред най-пострадалите от кризата и страдаше от отлив на интерес от страна на купувачите, но през последните месеци отново се радва на повишено внимание, смятат от кредитния консултант. Причините за това са няколко: цените на имотите между Акт 14 и Акт 16 са по-атрактивни от тези на завършените жилища, новите строежи са с по-добри локации, все още има избор на етажност и разположение, и не на последно място – има възможност жилището да се довърши съобразно изискванията на купувача.

„Банките финансират клиенти с добра кредитна история, които търсят да купят жилище. Липсата на Акт 16 не е пречка за финансиращите институции, ако потребителите са изрядни платци, а същевременно и строителната компания, която изгражда жилището, е проверена и надеждна. Задължително условие обаче е сградата да е получила Акт 14”, коментира Тихомир Тошев.„Финансирането става на части, по схема, договорена с банката и строителя, като може да се получи кредит до 80% от стойността на имота в завършен вид“, каза още той.

Купувачи на жилища без Акт 16 са предимно млади семейства с деца и хора във възрастовата група до 40 години. Те предпочитат да купят нов апартамент, който се нуждае само от довършителни работи и обзавеждане, отколкото да инвестират средства в имот в стара сграда със зле поддържани общи части, която има нужда от саниране на фасадата и подмяна на основни инсталации.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната за месец август 2011 г. е 37 960 евро, сочат данните на кредитния консултант. Това е с около 2 500 евро по-малко, отколкото отчетения пик през месец юли, което консултантите обясняват с отпускарския период и с все повече активизиращите се пазари в по-малките градове на България, където и цените на имотите са по-ниски.Най-голям се запазва средният размер на изтеглените кредити в София – 48 650 евро през август. Класацията на градовете след столицата също остава непроменена – втора е Варна, следвана от Бургас и Пловдив.

investor.bg