Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кризата не съществува за българския софтуерен бранш

163 млн. лева е обемът на продажбите, реализирани от българския софтуерен бранш през миналата година.Това представлява растеж от 8%, стана ясно по време на представянето на третото изследване „Баромерът на българската ИТ индустрия“, представено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). В проучването са участвали 38 наши компании, които дават работа на около 2500 души.

Половината от продажбите на нашите компании са реализирани зад граница. От тези продажби 66% са за Европа, а останалите – в САЩ. От индустрията предвиждат около 7-8% ръст в продажбите за тази година.Средната заплата в ИТ сектора у нас през 2010 година е между 2 хил. и 3 хил. лева. Това е с 2,3% повече, отколкото през 2009 година. Цели 87% от компаниите, участвали в изследването, казват, че догодина заплатата на специалистите в сектора ще стане по-висока.

„Трудното намиране на подходящи специалисти е основен проблем на бранша. Ако компаниите можеха да намерят подходящите хора, бизнесът им би нараснал с 50%“, смята председателят на надзорния съвет на „Сирма груп“ Явор Джонев. Той коментира, че образователната система трябва да се промени по фундаментален начин, за да може да произвежда необходимите служители за ИТ сектрора.Като цяло растежът на българския софтуерен бизнес през 2010 година се изчислява на 5,3%.

Econ.bg