Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

200 лева глоба за нерегистрирано домашно куче

Собствениците на домашни кучета ще бъдат наказвани с глоба от 200 лева, ако не регистрират своите любимци, и със 100 лева, ако не почистват след кучето по време на разходка – това предвиждат промени в закона за защита на животните, гласувани от правителството. Кабинетът увеличи размера на двата вида санкции с цел затягане на контрола върху грижата за домашните кучета и отговорността на техните стопани. Със законопроекта се удължава срокът, в който общините трябва да се справят с овладяване на популацията на уличните кучета и прибирането им в приюти.

Глобата за нерегистрирано домашно куче се увеличава десетократно, обясни земеделският министър Мирослав Найденов, вносител на промените: „В големия процент инцидентите стават с домашни кучета, не с бездомни. В много малко от случаите тези кучета се оказват регистрирани. Внесох предложение глобата да бъде увеличена 10 пъти. В момента е 20 лева – да стане 200 лева, а тази за не почистване след кучето да стане 100 лева“.

Контролът върху собствениците на домашни кучета би трябвало да намали броя на изхвърлените на улицата домашни любимци. От друга страна законопроектът дава повече време на общините да се справят с проблема с бездомните кучета – до края на 2015 година всяка община трябва да изпълни задълженията си да намали популацията на уличните кучета и да им намери места в приюти.

dariknews.bg