Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Трудни времена за софтуерния бизнес

След осем поредни години ръст, приходите на софтуерния бизнес, ориентиран към вътрешния пазар в България, бележат спад в последните две години. Това показват резултатите от 17-то годишно национално изследване на агенция за анализи CBN- „ICT Markets Bulgaria 2011“.Изследването разглежда и анализира резултати на 83 компании с над 97 % общ пазарен дял от продажбите на софтуер на вътрешния пазар.

Настоящата 2011 г. до момента не дава достатъчно признаци, че аргументите за ситуацията в продажбите на софтуер ще претърпи съществени промени, коментират анализаторите.CBN припомня, че софтуерният бизнес в България, състоящ се основно от около 150 компании задмина границата на продажби общо от 500 млн. лева и седем хиляди работни места още през 2008 г.

През 2007 г. за първи път в историята на бизнеса обемът на продажбите на софтуерния бизнес за външни пазари задминава тези за вътрешния.  И още един интересен факт от резултатите на агенцията – през 1999 г. продажбите на компаниите, ориентирани към външни пазари, са били пет пъти по-малки от тези на колегите им, работещи основно за пазара в страната.

Inews.bg