Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

По-скъпи билети за влак от Нова година

Нови цени на билетите за пътуване с влаковете на БДЖ ще влязат в сила от Нова година“В договора с държавата е заложено, че имаме право два пъти в годината на шест месеца да правим увеличение на билетите, ако се докаже 5 % инфлация за тези шест месеца или 5 % увеличение на енергийните разходи“, заяви Димитър Костадинов, директор „Маркетинг и продажби на компанията“, цитиран от агенция „Фокус“. Той поясни, че от сключването на договора до този момент нито веднъж не са вдигали цените на билетите.

Искането за увеличение на цените на билетите е било внесено преди три месеца в Министерството на транспорта.“Не се приема, че инфлацията е увеличена за шест месеца с 5 %. Според Националния статистически институт инфлационното повишение е 1,6-1,7 %. Затова следващата стъпка е доказване на повишение на енергийните източници. Предоставили сме наши справки.Спорният въпрос е за кога да ги доказваме – дали за шест месеца или за двете години, за които не сме увеличавали цените. Разбрали сме се от началото на годината. В момента правим анализ. Според нас е 17 %, което означава че имаме основания”, каза още Костадинов.

След одобрението от министерството е необходимо технологично време от един месец за въвеждане и отпечатване на нови тарифни таблици, въвеждане на новите цени в информационната система на БДЖ, обясни той.По думите му нови цени на билетите за пътуване с влаковете на БДЖ може да се очакват за Нова година.

Inews.bg