Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Станка Златева триумфира на Световното първенство по борба

Станка Златева стана световна шампионка в категория до 72 килограма, след като триумфира на финала срещу руската надежда Екатерина Букина с 2:0 части (2:0, 2:1) в повторение на сблъсъка между двете боркини от Европейското в Дортмунд през пролетта. Така Златева донесе нов златен медал за България от шампионата на планетата в Истанбул, с което увеличи актива си на пет световни титли и записа шесто поредно Световно първенство, завършено на подиума.Още защитаваща титлата си от миналата година, ветовната шампионка стигна до финал в Истанбул след победа с 2:0 части (3:1, 2:0) срещу американката Али Бернард, предаде БТА.По-рано Миналогодишната шампионка надви норвежката Мая Гунвор Ерландсен с 2:0 части и се класира на полуфинал, което е достатъчно за спечелване на квота за Олимпийските игри – целта, поставена от самата Станка на тръгване за Турция.

Преди това Златева преодоля полякинята Агнешка Вешчек с 2:0 части (1:0, 1:0) в първите елиминации, а след това надви Гюзел Манюрова от Казахстан с 2:1 (0:1, 1:0, 4:0). На финала Станка Златева ще срещне рускинята Екатерина Букина, която загуби от българката на европейското първенство в Дортмунд през пролетта.Визитка на Станка Златева, световна шампионка по борба в категория до 72 кг от първенството на планетата в Истанбул:

Станка Златева е родена на 1-и март 1983 година. Тя е петкратната световна и петкратна европейска шампионка и носителка на сребърен медал от Олимпийските игри в Пекин’2008 в категория до 72 килограма. С борба се занимава от 1997 година.Първият й треньор е Демир Демирев, след това дълги години се подготвя при Валери Райчев в Кюстендил и в националния отбор, а след това при Огнян Николов в националния отбор.От началото на 2006 година е състезателка на Левски, като тренира под ръководството на световния и трикратен европейски първенец Симеон Щерев.

Inews.bg