Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Неизвестно за известните френски писатели

Познаваме ги чрез написаното от тях и често забравяме, че са били хора от плът и кръв, които са грешали, страдали, били са необичани. Или просто е имало разминаване между интензивния духовен живот, намерил място в книгите им и реалния, който са водили. Всички те са живели и творили голяма литература във Франция през 19 век.

Не са особено популярни неудачните бизнес начинания на Оноре дьо Балзак. И ако неуспехът с купената печатница и леярница на букви все пак индиректно се връзва с писателството, то със същия резултат са заниманията му и с други твърде екзотични бизнеси. Той се захваща със сребърна мина в Сардиния. Балзак прави пътуване до там, от което му остават ужасните впечатления от живота на местните, но сребро няма. Парадоксът е, че все пак след време на същото място е намерено от ценния метал. В собствената си къща започва да отглежда ананаси в стъклени оранжерии. Възнамерява да ги продава в Париж по 5 франка. В крайна сметка ананасите са отнесени от порой. Всичко това му носи само дългове.

Виктор Юго стига патриаршеските 82 г. Той се радва на доста по-дълъг живот от починалия едва на 51 г. Балзак, с когото имат три години разлика. Малко известно за Юго е, че винаги е рисувал, оставил е над 4 000 картини. Битието му не е лишено от големи лични трагедии. Той има пет деца, първото умира при раждането. Голям удар е за него, когато дъщеря му Леополдин загива нелепо със съпруга си с лодка в Сена. Виктор Юго е така разтърсен, че спира да пише за известен период от време. От всичките му деца, надживява го само най-малката дъщеря Адел, ала значителна част от живота си тя прекарва в психиатрични болници.

Ги дьо Мопасан, макар и всепризнат майстор на късия разказ, свързваме в голяма степен с романите „Бел ами“ и „Един живот“. Малко известно за него е, че през целия си живот той е притежател на четири замъка и две яхти. Лети два пъти с балон. На 27 години се заразява със сифилис от проститутка, а най-горд е бил не с книгите си, а с любовните си завоевания. Прави няколко опита за самоубийство – първо с пистолет, а по-късно се опитва да пререже гърлото си със стъкло. Умира в частен приют за луди само на 43 г.

През последните 15 години от живота си писателят-натуралист Емил Зола живее разкъсван между две семейства – официалното със законната си съпруга Александрин и второто с 20-годишната Жан, която му ражда две деца. Дълго време второто семейство, за което той се грижи самоотвержено, обитава жилище на близка улица. Така писателят прекарва повече време с любимите хора. В крайна сметка съпругата му не само се запознава с децата, но и съдейства след смъртта му те да приемат името на Зола.

Жул Верн, един от първите научни фантасти, предсказал пътуването в космоса, под вода, около земята и в нея, действително е копнеел да пътува, но в реалността това не му се случва чак толкова често. Вярно, че едва 12-годишен той успява да се качи на кораб, отплаващ за Карибите, но баща му го сваля още на следващото пристанище. Най-далечното си пътешествие прави на 39 години до Съединените щати, а година по-късно е и обиколката му по Средиземноморието – посещава Гибралтар и Северна Африка. Папа Лъв ХIII благославя книгите му. Макар че пише за околосветски пътешествия с балон, на него самия това се случва само веднъж за 24 минути. На 58 години е ранен в крака от душевноболния си племенник, който по време на пристъп се опитва да го убие. Окуцява за цял живот.

Житейските истории на едни от най-великите романисти в никаква степен не отстъпват на сътвореното от въображението им. В което няма нищо чудно – това, което се случва на всеки човек, е един невероятен сюжет, сътворен от Негово Величество Живота. А какво по-изумително от това ти да си главното действащо лице в най-важната история – тази на собствения ти живот. Единствената, без следващо коригирано издание.

Hera.bg

Светлана Чамова