Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

НАП поиска несъстоятелност за фирми на Христо Ковачки

Проверка в 37 свързани с бизнесмена компании са показали укрити данъци и неплатени осигуровки. Националната агенция за приходите (НАП) е завела иск за несъстоятелност срещу една от фирмите на бизнесмена Христо Ковачки след проверка на общо 37 негови фирми, съобщи БНТ. Става въпрос за дружеството „Охрана и минна сигурност“, което се занимава със сигурността във въгледобивните предприятия, които са собственост на различни фирми, свързани с Ковачки.

Проверка на НАП срещу 37 дружества, близки до бизнесмена, е установила укрити данъци и неплатени осигуровки за близо 100 млн. лв. От приходната агенция ще поискат обявяване на несъстоятелност и за останалите фирми, след като успеят да съберат част от задълженията чрез продажба на имуществото на тези предприятия.

“Характерно за случая е, че разглеждаме всички дружества в група, тъй като между тях се осъществяват парични транзакции и те се управляват от хора, които считаме, че са свързани по някакъв начин и най-притеснителното за нас е това, че задълженията им не се погасяват“, коментира пред БНТ Димана Митева, зам.-изпълнителен директор на НАП.Тази пролет Ковачки получи условна присъда за ощетяване на хазната с над 16 млн. лв. от укриване на ДДС. По същото време Комисията за защита на конкуренцията разреши на голяма част от фирмите, свързани с Христо Ковачки да се регистрират в офшорни зони. Ковачки е собственик на няколко големи фирми в енергетиката като топлофикациите във Враца, Бургас и Плевен, много въгледобивни мини, ТЕЦ Марица 3 Димитровград и др.

Livenews.bg