Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Сезонните работници декларират пред НАП Варна, че ще се осигуряват здравно сами

От НАП Варна напомнят на сезонните работници, които не започнат  друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, че трябва да плащат здравните си осигуровки сами. За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се осигуряват от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно декларация образец № 7 в офисите на НАП Варна по местоживеене и да внесат дължимите вноски.  Декларация образец № 7 се подава в срок до края на месеца, следващ месеца на възникване на обстоятелството за самоосигуряване.  Образецът на декларацията може да се изтегли от страницата на НАП – www.nap.bg  или да се получи от гишетата в офисите на НАП Варна.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.Възстановяването на здравноосигурителните права става при условие, че лицето е платило всички здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца – правата се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски, които за 2011 година са в размер на 16.80 лева.  Здравноосигурителните вноски могат да бъдат платени по банков път, с пощенски запис  или по интернет чрез електронната услуга на НАП за плащане на данъци и осигурителни вноски по интернет.

Ако жител на Варна е платил дължимите здравноосигурителни вноски в деня, в който трябва да ползва здравни услуги и това все още не е отразено в системата на НАП, а трябва да постъпи спешно в болнично заведение, тогава той може да поиска от офиса на НАП Варна по постоянен адрес да му се издаде удостоверение, че е с непрекъснати здравноосигурителни права, което да послужи пред здравните органи. За да  бъде издаден такъв документ, лицето трябва да представи вносните бележки, с които да докаже направените от него вноски за здравно осигуряване. Това удостоверение  дава възможност да се ползва безплатна медицинска помощ за съответния период.

Удостоверението е със срок 3 месеца, считано от месеца на възстановяване на правата.Клиентите на НАП Варна могат да проверят здравния си статус в стая 101 и 102 на териториалната дирекция, а така също и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на интернет страницата на НАП чрез електронната услуга  „Здравноосигурителен калкулатор”.

barometar.net