Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Най-голямото европейско оф-роуд рали идва в България

Три етапа от маратона ще са у нас, 3 родни екипажа в надпреварата. От 24 септември до 1 октомври ще се проведе 18-тото издание на рали “Бреслау”. Оф-роуд надпреварата е най-голямата в Европа и на Запад гони по популярност класики като “Дакар”, рали “Мароко” и др.Над 70 екипажа с мотоциклети, ATV и високопроходими автомобили ще стартират близо до унгарската граница в Румъния и движейки се на югоизток ще достигнат до родното ни Черноморие край Дуранкулак. Цели три от общо 7 състезателни етапа ще бъдат в България, преди рали “Бреслау” да се завърне в Румъния за финалните отсечки край Сибиу.Керванът ще пресече границата ни с Румъния при Дуранкулак на 27 септември, а състезателите ще бъдат настанени в лагер на самия плаж, откъдето ще бъде даван старта на “българските” етапи.

Три са българските машини, които ще вземат участие в 18-тото рали “Бреслау”. С ATV ще ни представят Петър Ценков – първият българин завършил рали “Дакар”, както и неговият съотборник за “Дакар 2012” Младен Вачков. С автомобил ще видим екипажа Петър Минчев – Александър Стоянов. Срещу тях ще се изправят някои от най-опитните и силни пилоти от Западна Европа.Причините такова мащабно състезание за пръв път да посети нашата страна са много. Първата от тях е участието на оф-роуд доайена Александър Ковачев в организацията на “Бреслау”, след няколко успешни участия като състезател. Неговият партньор Хенрик Щрасер, също успешен участник в оф-роуд маратона, е участвал и на български състезания и познава уникалния релеф на България, затова решението е взето единодушно.

Всъщност, това е второ издание на състезанието за тази година. Първото, традиционно провело се в Полша през лятото, запълни много рано квотата за участници и остави десетки състезатели в листата на чакащите. Това е и още една причина да се направи втори маратон, който обаче да предложи на състезателите едно ново предизвикателство на изцяло нова територия.Рали “Бреслау” (Breslau Rallye) е най-голямото и едно от най-старите оф-роуд състезания в Европа. Надпреварата, провеждаща се 17 години подред на територията на Полша и Германия в края на юни, привлича европейския и световния елит в оф-роуд спорта. Традиционно, на старта застават над 300 машини от различни категории – мотоциклети, ATV-четириколки, автомобили и камиони, които се борят с екстремните трасета в Германия и Полша в продължение на една седмица. Всяка година състезанието отразяват над 50 журналисти не само от Европа, но и от страни като САЩ, Австралия, Китай и др.

barometar.net