Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Ръстът има отношение към здравето

Резултатите от започналото през 2003 г. във Великобритания допитване (Health Survey in England) показват, че мъжете с ръст под 162 см и жените по-ниски от 151 см значително повече се оплакват от проблеми със здравето – както физически, така и умствени, съобщава изданието Clinical Endocrinology.Датските учени, които са обобщили данните от анкетите, са изчислили, че ако средният ръст на мъжете е само със 7 см повече, а на жените с 6 см, техните оплаквания ще намалеят с над 6%, което не е никак малко.

“Това е равносилно на намаляване на теглото с 10-15 кг”, твърдят специалистите и допълват: “Нашето изследване не твърди директно, че ниските хора са с по-лошо здраве. То просто показва, че тяхното здравословно състояние се влияе повече от трудностите, които такива хора срещат заради ръста си по време на своето обучение, работа, всекидневен живот”.

“Много статистики са доказали, че хората с по-висок ръст живеят по-дълго и това има пряко отношение към някои заболявания – особено сърдечно-съдовите, от които ниските хора страдат по-често”, допълва мнението на датските учени проф. Гари Бътлър от Университета на Рединг, Великобритания, цитиран от ВВС.Все пак специалистите уточняват, че цифрите говорят за “общо правило, което съвсем не е задължително във всички случаи и при всички хора, но заради това правилността на извода не бива да бъде поставян под съмнение”.

zdrave.bg