Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Туроператорът ”Алма Тур” спира работа

Всички дружества от групата на „Алма Тур” са в процедура по несъстоятелност от днес, предаде БНР. Според текст, заместил сайта на компанията, обаче „Алма тур“ спира да работи временно.В съобщението на туроператора, адресирано до „клиенти, партньори и колеги“, се казва, че от 21 септември, поради временни финансови затруднения, временно преустановява приема на нови резервации. За вече направените и платени такива, които компанията няма да може да изпълни, следва да се подадат заявления за възстановяване на сумите, като срока в който ще се случи това, фирмата ще обяви по-късно.

Туроператорът апелира всеки заинтересован да се обръща към Комисията за защита на потребителите във връзка с възстановяването на суми от туристическа застраховка.Фирмата стана известна с блокираните руски туристи по българското Черноморие. Кризата с тях започна на 9-ти септември, когато бяха отменени два полета на „България Ер“ с туристи на „Алма Тур“ за Москва и Санкт Петербург. Причината бе неуредени сметки между двете компании на стойност 7 млн. лева. През следващите няколко дни националният авиопревозвач отмени всички останали полети за туристи на „Алма Тур“. Стотици руски туристи се оказаха блокирани на летищата във Варна и Бургас. Освен руски туристи в България има и блокирани наши туристи в Гърция и Турция по вина на „Алма Тур“.

Всички български граждани, които са заминали чрез „Алма Тур”, и се намират в Гърция или Турция, ще бъдат превозени до България в събота. Това каза на пресконференция зам.-министър Иво Маринов, предаде  агенция „Фокус“. Туристите, които имат съответния ваучер или друг платежен документ за полети на 22 и 24 септември, не трябва да заминават. Те ще бъдат обезщетени за сумите, които са платили.Христо Галвачев от „Астрал Холидейз“, посочи, че най-важно е как ще се приберат българските граждани в чужбина.

Има около 6 планирани полети за тази седмица. Три – на 22 септември за празниците за дестинациите Санторини, Дубровник и Барселона. Следващите са на 24 септември – по редовните чартърни програми – Анталия от София, Анталия от Варна и до Крит от София. Договорите са тристранни – между Алма Тур „Астрал Холидейз” и „България Ер”, а други вече са променени и са направени двустранни – само между „Астрал Холидейз” и „България Ер”. „Алма Тур“ се задължава да информира за всички клиенти, които се намират зад граница. Имаме отказ от „Алма Тур“ да си изпълнят финансовите ангажименти, допълни Галвачев.

Според закона, след процедура по несъстоятелност, основният дял от фирмите на „Алма тур“ ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството, в случая това е Централна кооперативна банка. В тази банка „Алма Тур” АД е заложило всичките си активи срещу кредит от 26 милиона лева. Сред активите на „Алма Тур” са хотели по Черноморието, луксозният хотел „Тамплиер” в Банско, както и собственост в няколко държави, където дружеството има представителства. В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.Сред кредиторите на дружеството са и други копании, собственост на групировката – ЗД „Армеец“ и „България Ер“, при която е заложен самият длъжник „Алма Тур Флай“. Всички дружества кредитори са собственост на варненската група ТИМ.

dir.bg