Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Уорлик: Разберете дали имате шистов газ

Първо да се установи дали изобщо има шистов газ в България, призова посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в ефира на Нова талавизия. Понастоящем не се говори за разработване на находища, а „Шеврон“ и други компании са тук, за да разберат дали има изобщо находища на шистов газ. Питам не искате ли да разберете дали изобщо има такъв газ тук, а разработването и добивът даже още не се знае дали ще се правят, каза дипломатът. Според него е по-важно да се вземе решение на базата на всички налични факти. Той заяви, че това е решение, което българското правителство ще вземе. Важно е хората да повдигат въпроси за околната среда. И ние в САЩ сме имали притеснения във връзка с добива на шистов газ, добави той.

Мисля, че някой все пак трябва да проучи и да се направят някои тестови сондажи. Въздействието върху околната среда при проучване е незначително, проучването е различно от разработването. Този въпрос трябва да се разглежда на базата на научни изследвания, а не на базата на емоции. Въпроси, свързани със сложна наука, трябва да бъдат първо преосмислени от хората, които имат експертни знания, коментира посланикът.

За президентската кампания Уорлик каза, че има много кандидати, но няма да има възможност с всички да се срещне. „За нас е важно да чуем пряко от самите кандидати какви са вижданията им по важните въпроси, не защото САЩ може да повлияе, а защото, който се заеме с работата на президент или кмет, ние искаме с него да имаме добри партньорски отношения, посочи Уорлик.

standartnews.bg