Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Бенефициентите ще могат да представят договор за поръчителство вместо банкова гаранция

При подаване на заявка за авансово плащане бенефициентите вече ще имат възможност да представят договор за поръчителство с двама поръчители освен банкова гаранция в размер на 110 процента от стойността на авансовото плащане. Всеки от поръчителите трябва да отговаря на следните условия:

1. да е юридическо лице – търговец по смисъла Търговския закон и да е вписан в търговския регистър;

2. да е регистриран и да извършва търговска дейност най-малко 3 години преди датата на подаване на заявката за авансово плащане;

3. да няма изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие“;

4. да няма изискуеми публични задължения към държавата;

5. да не е в открито производство по несъстоятелност и да не е обявен в несъстоятелност;

6. да не е в производство по ликвидация;

7. 25 % от размера на собствения му капитал, отразен във финансовите отчети от последната приключена финансова година и последното приключило тримесечие, преди подаване на заявката за авансово плащане да е равен или по-голям от 110 % от стойността на искания аванс;8. 20 % от размера на приходите му от продажби за последната финансова година да е по-голям или равен на 110 % от стойността на искания аванс.

При изчисляването на размера на собствения капитал на поръчителя РА изключва поетите задбалансови и условни задължения на поръчителя, като в тях не се включват обезпечения по кредити и по други задължения, които са отразени в баланса. В случаите, когато едно лице е поръчител на повече от един ползвател по ПРСР, поръчителят трябва да отговаря на горните условия за всеки договор за поръчителство.

Разплащателната агенция не сключва договор за поръчителство с лице, за което установи, че не може да изпълни задължението по авансовото плащане на длъжника – ползвател на помощта, в размер 110 % от стойността на авансовото плащане.

Срокът на задължението по договора за поръчителство трябва да покрива срока на договора за отпускане на финансовата помощ, удължен с шест месеца. Договорът за поръчителство се прекратява, когато РА установи, че сумата на одобрените за плащане разходи, съответстваща на финансовата помощ, свързана с инвестицията, надхвърля сумата на аванса.

barometar.net