Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Австралийска фотографка показва ранената дива природа

Австралийската фотографка Мариян Дрю гостува в България с творбата си „Бандикут с Дюля“. Фотографията, която е с размери 1 на 1 метра ще бъде експонирана на статив с обяснителни бележки от автора в източния атриум /до входа на хипермаркет „Карфур”/ в мол „Галерия Пловдив” от 3 до 16 октомври 2011 г. „Бандикут с дюля” е част от цикъла „Still Life/Australiana“, който предстои да бъде представен в България през 2012 г. Макар и вдъхновени от далечната австралийска действителност, фотографиите на Мариян са близки до нашите проблеми в комуникацията с дивата природа. Сюжетът и привидно непознатите за местната флора и фауна създания от творбите на австралийската фотографка, съвсем точно пресъздават случки от европейската действителност.

Посланието е очевидно – на всички континенти, ежедневно милиони диви животни умират в резултат на нашата невъзможност да хармонизираме живота си с околната среда, от която същевременно черпим живот. Творбите на Мариян Дрю призовават за по-адекватен диалог между хората и околната среда, карат ни да обръщаме повече внимание във всеки един момент на всичко, което ни заобикаля. Цикълът от фотографии на Мариян Дрю е един чудесен артистичен инструмент за привличане на вниманието върху упорито пренебрегвани проблеми от нашето ежедневие.

Това е причина и за гостуването на тaзи вълнуващa творбa в България сега, както и за планираната цялостна изложба през 2012 г. Творба на Marian Drew се показва за първи път в България със съдействието на fillform (архитектурно ателие), както и благодарение на самата Мариян. Идеята е подкрепена още от Природен Парк Русенски Лом, TEA HOUSE – София, Чаената къща – Пловдив, мол „Галерия Пловдив”, строителна компания „Сиенит”, Федерация на природозащитни сдружения „Зелени Балкани” и единствения у нас Спасителен център за диви животни на федерацията в Стара Загора. „Бандикут с Дюля“ вече бе изложена в Русенската Художествена Галерия, като част от Симпозиума за Съвременно Изкуство Ломея 2011 и в TEA HOUSE (Чай във фабриката) в София.

За творбата си авторката споделя:

„Кухнята предоставя възможност за познати и незатихващи повествования. Натюрмортът от Ренесансова Европа представя привидно изобилие на продукт, добит от земята за лично удоволствие и евентуално потребление, но зад тази картина на чувствена наслада е скрита алегория. Животните, които фотографирах са убити от коли, електропроводи или домашни любимци, и са открити в хода на ежедневието. Те ни напомнят за последиците от ненаситната ни консумация и земята, която делим с много други видове живи същества. Изместената перспектива от резервираната природна фотография до интимността на семейната маса, от историческо до съвременно, от Европа до нейния Антипод и от изобразително изкуство до фотографията, ни призовава да преразгледаме позицията си по отношение на тази тематика.

barometar.net