Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Община Варна не продава жилище на семейство от смесен брак

Дискриминационни текстове, грубо нарушаващи принципа на равноправие на Европейския съюз, и още повече Директива 2000/43/ЕО на Съвета от 29 юни 2000 година, относно прилагане на принципа на равно третиране на лица, без разлика на расата или етническия произход, действат във Варна. Те излязоха наяве, когато жителка на общината, омъжена за грузински гражданин, предяви молба да закупи общинско жилище, в което живее от 10 години. Община Варна, основавайки се на своя наредба, регламентираща правото за закупуване на общинско жилище, е отказала да прехвърли собствеността на варненката, като се е мотивирала, че била със смесен брак с лице, което не е български гражданин.

Сега семейството от смесен брак води дела срещу забраната. Адвокат Красимира Иванова, представляваща жалбоподателката, твърди, че е налице дискриминация по отношение на доверителката и, както и че въпросния текст противоречи на текстове от Закона за защита от дискриминацията.

По отношение на въпросния спор адвокат Константин Парчев счита, че действително съществува дискриминационен момент спрямо българската гражданка, тъй като се създава неравнопоставеност въз основа на неясни критерии. От редица текстове на подзаконови нормативни актове издадени от Общинския съвет във Варна лъха нормативен примитивизъм, още повече, че в редица общини липсват подобни ограничения, а дори и лицето да е в режим на брак с гражданин извън ЕС, подобна ограничителна мярка ще  накърни правата на българския гражданин.

Оспорваният текст е non sens и следва да бъде отменен, тъй като нарушава права на гражданин на държава – членка на ЕС и влиза в противоречие с действащи директиви. Недопустимо е местната администрация да ограничава права на гражданите си  по този начин и след изборите новия Общински съвет следва да направи цялостен анализ на приетите от него наредби, включително и на проектите за такива, за да се избегнат подобни недомислици, твърди юристът.

barometar.net