Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Гласуваме с бюлетини, дълги над 1 метър

Част от изборните бюлетини ще бъдат с дължина над 1 метър, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Бюлетините с най-дългите листи ще бъдат намалени, но няма да са под 1 метър, като например за Пловдив, Варна и вероятно Русе. В София бюлетината ще бъде около 1,20 м.. От ЦИК отбелязаха също, че е разпоредено на общинските избирателни комисии да разположат най-малко две кабини за гласуване там, където има между 500 и 1000 избиратели.

Взето е решение за изменение в бюлетините, като се предвижда те да бъдат биговани по дължина на две равни части. Това означава, че бюлетините ще бъдат подготвени фабрично за сгъване, като се фиксира мястото на прегъване.

Целта е както да се улесни сгъването, така и да се елиминира възможността от разтваряне на бюлетините.На 8 октомври изтича срокът, в който гражданите могат да подадат заявление за получаване на удостоверение за гласуване на друго място за президентските избори. Утре пък изтича и срокът за лица, които имат регистрация по постоянен и настоящ адрес. Те могат да заявят, че желаят да упражнят правото си на глас по настоящ адрес. 15 октомври е срокът, в който гражданите могат да искат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци за двата вида избори.

Dnes.bg