Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Предложиха еврокомисар по еврото

Германският канцлер Ангела Меркел и холандският премиер Марк Рут подкрепиха създаването на поста еврокомисар за еврото. Те направиха това след срещата си в Берлин.Меркел определи като „много интересна“ идеята, предложена в началото на септември от Холандия, за създаването на поста еврокомисар, натоварен да контролира спазването на Пакта за стабилност, и увери, че Германия подкрепя проекта.

„Смятам, че трябва да мислим по-надалеч в тази посока, защото Пактът за стабилност и засилен растеж е голям напредък, но правото на намеса, което е необходимо, когато страните не се съобразяват с този пакт, не е достатъчно добре изразено“, изтъкна Меркел.

Еврокомисар за еврото според нея ще има за задача преди всичко да осигурява спазването на бюджетната дисциплина в твърде разнородната еврозона, разтърсена от дълговата криза. В момента ЕС разполага с еврокомисар по икономическите и валутните въпроси в лицето на Оли Рен, който вече има ролята да наблюдава.Холандският премиер обаче призова да не се изключват 10-те страни, които в момента са членки на Евросъюза, но не и на еврозоната. „Не трябва да губим контакта с тях, въпреки че често приемаме позиции само с участието на 17 страни“, заяви той.

profit.bg