Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Тимошенко призната от съда за виновна

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е превишила правомощията си през 2009 г. и лично е утвърдила директивите за газовите преговори с Москва.Това заяви съдията Родион Киреев от Печорския районен съд в Киев, който чете присъдата на Тимошенко.През януари 2009 г. правителството на Украйна отказа да утвърди директивите за газовите преговори.По думите на Киреев с действията си Тимошенко е причинила щети на държавната компания „Нафтогаз на Украйна“ за 1,5 млрд. гривни /188 милиона долара/.Тимошенко заяви, че обвиненията срещу нея са политически мотивирани.

В съдебната зала Юлия Тимошенко седи с iPad и чете новинарски сайтове.Прокуратурата обвини Юлия Тимошенко в превишаване на правомощията при сключването на газовите договори с Русия през 2009 г., които според следствието са причинили щети на държавата. Обвинението поиска 7 години затвор за бившия премиер.Според наблюдателите съдебното решение по газовия процес, който е внимателно наблюдаван от Запада, до голяма степен ще определи политическата съдба на Тимошенко и по-нататъшните отношения на Киев с ЕС.

Ако присъдата бъде осъдителна, Тимошенко, която е лидер на най-голямата опозиционна партия „Отечество“, няма да може да участва в предстоящите през 2012 г. парламентарни избори, както и в президентската надпревара през 2015 г.Над хиляда полицаи от специалните части охраняват сградата на съда, пред който се събраха стотици привърженици на Тимошенко, опитвайки се да пробият блокадата.

dnes.bg