Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Онлайн уроци помагат на глухи деца да учат

Уникална платформа с дигитализирано образователно съдържание за деца с увреден слух от началното образование, разработена в рамките на проект eFESTO, ще бъде представена днес на конференция в София. Платформата е разработена от две италиански институции – Университета в Санио и Dida – център за разработване на иновационни технологии.

Италианските изследователи вече години работят за прилагане на нови технологии при обучение на деца, юноши и работници с увреден слух и техният опит е предмет на анализ и трансфер в рамките  на проекта eFESTO.  Екипът избира за название и символ на проекта еFESTO/ХЕФЕСТ, гръцкият Бог на огъня, който въпреки физическите си увреждания твори прекрасни бижута. Изборът на името на проекта е направен с дълбокото съзнание за новите творчески възможности пред хората с увреждания, които модерните образователни технологии и методологии отварят.

През 2008 година Европейската комисия прикани властите и бизнеса в  страните-членки да насърчат създаването  на IT платформи за дистанционно обучение  за интегриране в модерното информационно общество на онези рискови групи от граждани, чийто увреждания значително ограничават възможностите им за адекватно професионално образование. Младите  хора с увреждания в новите  страни-членки са измежду първите жертви на тази дискриминация. Ниското ниво на общо образование, отсъствието на модерна професионална ориентация, ограниченият достъп до съвременни  дидактични методи ги обрича на изолация в контекста на пазара на труда.  Процентът на безработица в средите на тази рискова група, включително и в България, е  обезпокояващ и изисква спешни мерки за социалното включване на учащи се с увреждания.

Платформата eFESTO има  хардуерна част и софтуер. Хардуерната част предоставя дистанционен достъп до образователно съдържание, а софтуерът предостави инструменти за дистанционно преподаване. Избор на тези инструменти е направен от Moodle Learning Management System (LMS, система за управление на обучението), софтуерни приложения със звук, които подпомагат създаването на ефективно уеб-базирано обучение. Moodle има относително голяма и разнообразна общност от потребители с над един милион регистрирани потребители на moodle.org, които говорят над 75 езика в над 200 страни. Примери за такива инструменти: онлайн чат, даване на домашна работа, речници, достъп до електронни документи, тестове за проверяване на знанията. Освен това и специфичен инструмент за превод на дидактичното съдържание, както на писмен, така и на жестомимичен език.

Като цялостен  продукт платформата (съдържание за деца, ученици и работещи)  се разработва от италианските експерти за Полша. България и Унгария са наблюдатели в проекта. Българското участие се измерва с разработването на миниплатформа, чиято цел е да запознае хората с увреден слух, техните близки, както и институциите с нейните предимства. При интерес, който бива съчетан с финансиране, би могло да се стигне до изготвянето на цялостна платформа и за България.

В сегашния начален етап екипът по проекта е разработил уроци по различни теми: човек и природа, математика, пазаруване, професии, сезони за начален етап от образователна ни система. Това стана възможно благодарение на сътрудничеството на Средно специално училище с детска градина за деца с увреден слух “Проф. д-р Дечо Денев” – град София и участието им в подготовката на образователното съдържание.

Партньор от българска страна по проекта е Фондация „ТАЙМ”. Проектът започна на 1 ноември 2009 г. и приключва на 31 октомври 2011 г.

barometar.net