Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Koй се страхува от „Имало едно време на изток” ?

Феновете на сериозното документално кино, както и всички, които смятат, че е крайно време да си кажем истината за българския преход, ще могат да гледат новия български филм “Имало едно време на Изток” само в рамките на 10 ексклузивни прожекции. Документалната лента по книгите на Георги Стоев, която прави пълен и безпощаден обзор на мръсната страна на прехода, ще се излъчи премиерно само в Евро Синема (Евро Български Културен Център) от 18 до 27 октомври.

Пълнометражният филм на Демир Янев влезе тази година в официалната селекция на фестивала за документално кино на телевизия Ал Джазира в Доха, Катар и беше показан на пловдивския кинофестивал Златния Ритон, Пловдив. Големите български кино вериги обаче не посмяха го излъчват в салоните си.“Добре дошли в държавата на тайните,” казва по този повод режисьорът и продуцент Демир Янев. “Явно и този филм ще си остане една голяма тайна! Жалко е, че българските кина сами лишават зрителите от възможността да го видят. Най лесно е да играеш безопасно. Георги Стоев направи точно обратното. Затова и снимахме този филм…”  Според Янев “Имало едно време на Изток” ще даде отговори на много въпроси и ще повдигне други, особено след развитията около неговото разпространение.

Филмът съдържа игрални възстановки, архивни кадри и множество интервюта с видни български интелектуалци и обществени личности – историкът Андрей Пантев, културологът Георг Краев, антропологът Харалан Александров, поетът Румен Леонидов и писателят Палми Ранчев. Последният далеч не е изненадан от липсата на подкрепа от страна на големите кино вериги. “Филмът е събрал целия абсурд, който ни се предлага. Разбираш ужаса, в който си живял,” казва Ранчев. За него събраните архивни кадри са най-сериозното постижение на “Имало едно време на Изток”.  “Демир е събрал е неща, които никой никога не е събирал – това са всички знакови убийства от последните 20 години на едно място. Ние просто не си даваме сметка къде живеем, нито че хората, които са поръчали всички тези убийства са живи и са сред нас.”

barometar.net