Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Работещите в пристанище Варна готови за стачка

Очаква се до средата на другата седмицата да се съберат нужните подписи от колектива и да се премине в процедура на законни протестни действия под надслов „Не на концесията!” Председателят на профсъюза на докерите на пристанище Варна – Тодор Градинаров заяви пред БНР, че нямат комуникация с Министерство на транспорта, а се дочува за евентуални намерения за концесия на пристанище Варна.

„За да се уверим дали трябва да се тревожим за концесията, ние трябваше до сега да проведем среща с министъра на транспорта. Въпреки многобройните ни писма от месец юли до сега, такава среща не е осъществена. Имаме само едно писмо от министъра, в което се казва, че потребността от концесия идва от недостига на пари за пристанищата. Средства щели да се търсят от стратегически инвеститор.

Следва обяснения, че трудово-правните отношения на колектива са уредени в Кодекса на труда в чл.23, който определя работодателя като новия собственик, т.е. концесионера. Тези два отговора не ни удовлетворяват и продължаваме да настояваме за среща, но която да бъдат поети конкретни ангажименти. Ние просто нямаме информация за благоприятен развой на нещата. Хората в пристанищата съобщават за силно понижени доходи, влошени са социалните условия на работа”, посочи още Тодор Градинаров. По думите му държавата през последните години защитава интересите на Бургас, жертвайки Варна.

cross.bg