Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Свързаха снощния трус с шокови вълни около сондажи за шистов газ

Сравнително силното за България земетресение от тази нощ предизвика паника сред жителите. Земетресението с магнитуд около 4 степен беше усетено в Североизточна България. Епицентърът бе в района на Шабла, на около 400 километра североизточно от град София, и бе усетено във всички общини на област Добрич и в област Варна в общините Вълчи дол, Девня и Провадия. Часове след явлението интернет форумите изобилстват от притеснения и догадки на хората, че снощното земетресение в Североизточна България е свързано с проучванията за добив на шистов газ в Добруджа. Според споделените мнения близо до епицентъра на отчетеното снощи земетресение, край Рогозина, се намира сондаж.

Разстоянието е точно 11, 4 км. Безпокойството на хората е насочено към факта, че е отказана информация за технологията, която ще се използва. Граждани се опасяват, че трусът означава шокови вълни, след което следва сондаж. В момента е заведено дело срещу отказа на информация за технологията, използвана при сондажите.

Сведенията за големината на труса, отчетени от наши и чужди сеизмологични станции, се разминават и варират от 3.6 (България) до 4.4 (външни сеизмологични станции).„Трусове могат да се получат от преминаване на шокова вълна, която се генерира чрез подземен взрив в шахта. Тази шокова вълна се разпространява на дълбоко и често има странично движение на земните пластове. По начина, по който се отразяват шоковите вълни, се определя какво може да се намира в съответните пластове. Науката сеизмология изучава механизма на пораждане на земетресенията, но също така при изследването на движението на шоковите вълни се открило, че тези вълни реагират по определен начин на различните пластове. В съвремието чрез естествени /земетръсни/ и изкуствени /генерирани чрез взрив/ шокови вълни се проучват терени, за които се предполага, че са богати на определени видове земни изкопаеми.

Най-често така се търси петрол или газ. Първо са шоковите вълни, а след това следват и сондажите. Така че скоро трябва да се очаква евентуален сондаж в близост до мястото на шоковите вълни”,  посочиха от Гражданска Инициатива за Забрана Проучването и Добива на Шистов Газ по Метода на Хидравличното Разбиване.Точно такива земетресения, но с далеч по-слаб магнитуд от 2.1, в районите на сондажите в Англия, предизвикаха налагането на мораториум върху технологията „хидрофракинг“.Земетресението вчера се усети силно и хората излязоха на улицата. Граждани  свидетелстват, че мебелите в къщите им са се раздвижили. Трусът бе усетен и от жителите на Варна, Балчик, Каварна, Добрич и някои други населени места.

actualno.com