Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЕП прие втора резолюция „за“ влизането ни в Шенген

Европейският парламент утвърди на днешната си сесия в Брюксел с голямо мнозинство втора резолюция в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенген.Държавите членки не трябва да дават превес на националния популизъм и трябва да вземат решение относно разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния единствено въз основа на съществуващите критерии, се казва в резолюцията.Депутатите призовават Европейския съвет да вземе необходимите мерки, за да даде възможност на Румъния и България да се присъединят към Шенген.

България и Румъния са „изпълнили всички критерии“ за присъединяване, настояват депутатите. Според текста на резолюцията двете страни „изцяло са приложили достиженията на правото от Шенген“, което е единственото предварително условие за тяхното присъединяване към Шенгенското пространство.Европейският парламент отбелязва „постоянната подкрепа и солидарност, демонстрирани от България и Румъния като надеждни партньори“, както и „непрекъснатия им принос за сигурността на границите в тази част на ЕС“.

Предложението за въвеждане на допълнителни критерии за присъединяването към зоната на двете страни бе отхвърлено. Не бе подложено на гласуване предложението, според което „в момента е крайно неподходящо“ София и Букурещ да бъдат приети в Шенгенското пространство.От своя страна председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви: „България и Румъния заслужават да бъдат в Шенгенското пространство. Те отговарят на всички необходими критерии. Техните граници са сигурни.

Аз призовавам всички държави членки да вземат решение за разширяване на Шенгенското пространство единствено въз основа на достиженията на правото от Шенген и неговите процедури. България и Румъния трябва да могат да разчитат на солидарност и справедливост от страна на техните партньори в ЕС“, каза Бузек.През юни на сесията си в Страсбург Европарламентът гласува с голямо мнозинство резолюция, подкрепяща приемането на двете страни в зоната, но през септември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи не успя да постигне необходимото пълно съгласие по въпроса заради отказа на Финландия и Холандия да подкрепят София и Букурещ.

Близо два часа продължи вчера дебатът в Европeйския парламент по приемането на втората резолюция за разширяването на Шенген с България и Румъния.В пленарната зала отново преобладаваха мненията, че отлагането на приемането на двете страни е проява на двойни стандарти и нарушение на правила, които ЕС сам е определил.

Контрамненията бяха, че София и Букурещ първо трябва да решат проблемите с организираната престъпност и корупцията, преди да бъдат приети в пространството без граничен контрол.Мнозинството от изказалите се коментираха, че правилата са били променени „в крачка“.Сред най-яростните критици на приемането на България и Румъния бе евродепутатът от Италия Мара Бицото, която заяви, че в момента кандидатстващите за Шенген страни не са в състояние да осигурят ефективен граничен контрол.С приемането на двете страни на европейската граница щяла да застане организираната престъпност според Бицото.

dnes.bg