Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Рецесията напредва в Португалия

Рецесията в Португалия ще се задълбочи идната година, успоредно с прилаганите от дясноцентристкото правителство мерки за строги икономии, целящи възстановяване на икономиката на фона на спасителния план в размер на 78 милиарда евро.Това показва проекта за Бюджет 2012 на страната, който правителството представи днес в португалския парламент, предаде Ройтерс.

Според проектобюджета икономиката ще се свие с 2,8 процента догодина, далеч повече от онези около 2 процента, прогнозирани през май, когато Португалия прие спасителния план на ЕС и МВФ.Тазгодишният икономически спад възлиза на 1,9 процента.В петък правителството представи серия от твърди мерки за „затягане на коланите“, включително отменяне на допълнителните възнаграждения на държавните служители в края на годината и за официални празници, увеличаване на работното време, вдигане на ДДС за редица стоки, както и намаляване на данъчните облекчения за хората с по-високи доходи.В отговор на това профсъюзите обещаха обща стачка. Идната година вероятно ще донесе на португалците най-дълбоката рецесия, откакто страната се върна към демокрацията през 1974 г., предрича Ройтерс.

„Достигнахме момента на истината, трябва да вземем радикални мерки, за да гарантираме бюджетна консолидация,“ заяви пред журналисти министърът на финансите Витор Гашпар, представяйки проектобюджета.“Ситуацията в Европа и еврозоната носи един от главните рискове за световната икономика и Португалия е в центъра на тази криза,“ подчерта той.

В проектобюджета за 2012 г. е залегнал бюджетен дефицит от 4,5 процента от БВП в сравнение с 5,9 процента тази година, което е в съответствие с условията на спасителния план, допълва БТА.Бюджетът трябва да бъде гласуван в парламента на 29 ноември. Приемането му е сигурно, понеже дясноцентристкото правителство разполага с достатъчно мнозинство, отбелязва Ройтерс.

expert.bg