Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

XVIII Италиански фестивал на красотата и прическата ще се проведе в Пловдив

Етнографският музей подрежда собствен изложбен щанд на Италианския фестивал на красотата и прическата Нестандартно ревю на дамско бельо от началото на 20-и век е една от атракциите на 18-ия Италиански фестивал на красотата и прическата. Есенното издание на модния форум ще се проведе от 28-и до 30-и октомври в Палата 2 на Международен панаир – Пловдив, съобщиха организаторите от „Christian Of Roma” и Сдружението на българските фризьори.

Старовремското интимно облекло е част от непоказваната до момента експозиция „Когато бабите ни се зажениха” на пловдивския Етнографски музей, който за втори пореден път ще има свой изложбен щанд в Палата 2 в рамките на Италианския фестивал. В 17-ото издание на международния форум от 1 до 3 април тази година, посетителите разгледаха стогодишни аксесоари и инструменти за поддържане на мъжки и дамски прически по време на изложбата “Вълшебници пред огледалото”.

Освен бельо предстоящата експозиция включва предмети на лукса и модни аксесоари, задължителна добавка към тоалета на истинската млада дама – шапки, чантички, шалове, ръкавици, табакери, цигарета, кутийки за енфие, обеци, апликации, колани, брошки, маши за коса, тоалетни принадлежности, парфюми, разказаха от „Christian Of Roma”.

За дефилето с ретро бельо на сцената в Палата 2 професионалните модели ще облекат фини нощници с бродерия, комбинезони, кюлоти и корсажи в жълто, розово и лилаво, изработени от опал, батиста, креп сатен, жарсе. Тъй като този вид облекло навремето е скривало много повече отколкото съвременните ежедневни одежди, показваните гащи ще бъдат с дълги крачоли до коленете и цепнати отдолу за „лесно обслужване”. Момичетата ще носят и корсети, определяни преди век като последен „писък” на модата. През 1905 г. обаче оформящото силуета бельо предизвикало приемане на закон, който го забранява за ученички, понеже „оставали без дъх” и припадали по време на час, разказват етнографите.

Изложбата „Когато бабите ни се зажениха” показва отражението на модата върху начина на живот, общуването в обществото и социалния статус на нежния пол. Проследявайки тази тенденция до наши дни, в момента сме свидетели на един утвърждаващ се в световен мащаб модел – жената вече не само решава как ще изглежда, но и какво ще работи, какъв автомобил ще кара и как ще инвестира собствените си приходи, коментира Елена Кристиано, управител на „Christian Of Roma”. Според нея това е причината различни икономически сектори като автомобилната индустрия и банковите услуги също да насочат вниманието си към жената потребител.

Изцяло в концепцията на тази идея е и представянето на един от последните модели на Mercedes-Benz B-Class в рамките на 18-ия Италиански фестивал на красотата и прическата. Производителите са заложили на автомобил, който отговаря на модните тенденции за сезон Пролет/Лято 2012. Като такива към момента са показвани само на Седмицата на модата в Берлин заедно с предизвикателната дамска линия на Emanuel Ungaro, в която е облечена световноизвестната манекенка Джесика Стам.

Между 28 и 30 октомври гостите на изложението за красота в Палата 2 ще могат да се докоснат до новия В-Class. Около авангардния автомобил ще дефилират модели в екстравагантни тоалети и прически, създадени от стилистите на италианските козметични гиганти BES, Alfaparf – Милано и Rolland, обясниха от „Christian Of Roma”. Идеята на стилистите е да докажат на дамите, че всяка от тях в близост до толкова изкушаващ автомобил има шанса да добие визията на красавицата Джесика Стам.

По време на Италианския фестивал с говорещо огледало пред Палата 2 ще посреща дамите UniCredit Bulbank. „Вълшебният“ аксесоар, по подобие на фабулата в приказката „Снежанка и седемте джуджета“, ще измерва очарованието на всяка дама, която застане пред него. Как да инвестират не само в красотата, но и в бизнес начинания, посетителките могат да научат от презентациите на изцяло ориентираната към жените серия от услуги Donna. Банковият павилион организира и томбола с награден фонд от професионална техника и продукти за разкрасяване.

За втори път Италианският фестивал на красотата и прическата ще се проведе в тридневен динамичен формат, като изявите на сцената, на останалите изложбени площи и в лекционните зали не са по-малко на брой. В продължение на 3 дни редовните посетители и гостите от цялата страна могат да присъстват на безплатни обучения, семинари и демонстрации на подиума в Палата 2 и в двете обособени за обучения зали на втори етаж в палатата, казаха от Сдружението на българските фризьори.

barometar.net