Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Кристалина Георгиева: Еврофондовете са животоспасяващи за нас

В момента най-важното и животоспасяващото за нас са еврофондовете. Моят съвет към правителството е сериозно и агресивно да въвежда в икономиката стимули за малкия и средния бизнес, заяви в интервю за БТА еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.Тя посочи, че решение за замразяване на доходите се взема трудно, защото хората са бедни, но финансовата дисциплина е водеща. Според Георгиева предвид условията, в които се намира Европа, и риска от повторна рецесия, финансовата стабилност е много важна, тъй като е предпоставка за доверие към страната ни.

В Бюджет 2012 действително няма място за повишаване на доходите, но ако бъдат осигурени условия за повече работа на хората, работещите на свой ред ще помагат на пенсионерите, смята еврокомисарят.Един от начините за стимулиране на икономиката, според нея, е именно да се подпомага малкият и средният бизнес. Намаляването на данъчната тежест за малките фирми обаче, не е най-правилната посока, защото ще доведе до по-малко приходи в бюджета, а от там и до по-малки възможности за вдигане на заплати и пенсии, смята Кристалина Георгиева.

Проблемът не са данъците в България, защото те и без това са ниски, а че в момента банките в Европа са много консервативни при предоставяне на кредити за малките предприятия. За дребния бизнес просто няма тази линия на финансова подкрепа, която може да го постави на крака, няма и достатъчно информация, аргументира се Георгиева.Това, което може да направи българското правителство, е да насочи европейските фондове за стимулиране на мащабни европейски програми, каквато е тази за саниране на сградите, защото в тях участват най-вече малки и средни фирми и в същото време се съкращава разходът на домакинствата за ток и отопление, смята тяПрограмите за енергийна ефективност имат огромно поле за развитие в България, тъй като сме най-ниско енергийно ефективната държава в Европа, обясни Кристалина Георгиева.

investror.bg