Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Български експерти изучават полския опит при проучване и добив на шистов газ

Едва 4% от поляците в районите на предоставените разрешения за проучване на шистов газ са против тази дейност. Това сочат данни от последното изследване на обществените нагласи в страната, която разработва активно потенциалните си находища за неконвенционален природен газ. С огромно мнозинство хората приемат шистовия газ като реална възможност за диверсификация на енергийните източници, а местните органи на управление подкрепят проучвателните дейности.

Полша е първата страна в Европа, която отвори врати за навлизане на компании от Северна Америка и Европа в областта на търсенето, проучването и добива на природен газ от шистови скали. За да се  запознаят с този опит на посещение в страната бяха областните управители на Варна и Добрич, представители на областната администрация Разград, учени, експерти от МОСВ, МИЕТ и МВнР. Това ще позволи на българската страна да формира аргументирана и обективна позиция по отношение на търсенето, проучването и евентуалното разработване и добив на шистов газ у нас.

Министерството на околната среда на Полша е предоставило над 100 действащи разрешения за търсене и проучване на неконвенционален природен газ – тип шистов. През 2011 г. са прокарани 10 вертикални проучвателни сондажа, като в един от тях успешно е просондирана хоризонтална част, включително е изпълнено и хидронатрошаване. Предварителните резултати от притока на природен газ са много обнадеждаващи, отчитат полските експерти. През 2012 г. се предвижда да бъдат направени над 100 вертикални сондажа. При добри резултати ще бъдат сондирани  хоризонтални участъци с хидронатрошаване. Страната планира след 3 до 4 години да премине към промишлен добив на газ от шистови скали.

Множеството полеви геологопроучвателни работи не са довели до отрицателно въздействие върху околната среда, стана ясно по време на срещите в Полша. По данни на полското министерство на околната среда, няма опасни последствия за здравето на населението в районите на активни проучвателни работи. Доказателство за това са наблюденията, съпътстващи търсещо-проучвателните дейности. Наблюденията на местните контролни органи към полското Министерството на околната среда продължават и в момента.

barometar.net