Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Стипендия по Скайп

Да завършиш гимназия в Англия – допреди няколко години това звучеше като екзотично удоволствие, достъпно само за богатите. Напоследък обаче доста британски училища зарибяват и кандидати от средната класа, като предлагат стипендии, които да покрият значителна част от училищната такса. Броят на българчетата, които заминават да учат в гимназии на Острова, вече се е увеличил с около 30 на сто, съобщи Бистра Илиева от консултантска къща за образование в чужбина „Дарби“. Ако преди време са заминавали предимно момчета, то сега момичетата ги догонват като бройка. На предстоящото изложение в „Радисън“ у нас ще стъпят 35 чужди средни училища, като повечето от тях предлагат да финансират част от обучението на децата.

Могат ли да те приемат в ново училище по Скайп? Ако кандидатстваш в Англия, това е напълно възможно. Много от британските школа вече организират интервюта с кандидатите за стипендии в нета и подбират най-добрите от разстояние. Това най-често са школа, които предявяват допълнителни изисквания към кандидатите си и искат да проверят лично техните качества, разказва Бистра Илиева. Ако детето кандидатства за химически профил например, интервюто с него провежда учителят по химия. На финала на разговора, ако покаже добри комуникационни умения, тийнейджърът може да получи стипендия в размер  от 20 до 50 на сто от учебната такса. За да получиш сумата обаче, е нужна и доста предварителна подготовка. Най-малкото защото трябва да усвоиш термините на английски, особено що се отнася до математиката. Почти всяко училище провежда изпит по математика и на езика на Шекспир, затова кандидатите да учат на Острова трябва да започнат да се готвят поне година предварително. Други школа искат децата да напишат есе или мотивационно писмо, в което да разкажат за себе си и целите си.

На някои места се гледа и участието в обществена дейност освен академичните постижения.Ако кандидатствате за музикално училище, задължително трябва да дадете свой запис. Най-любопитна е футболната стипендия, за която хлапетата преминават през истински турнир. Те минават през първоначална селекция от българската фирма „Дарби“, след което им спретват четиридневен футболен маратон. През цялото време трима треньори от „Брукхауз колидж“ – училището, което отпуска стипендията, следят играта им. На финала само един получава сумата, която покрива пълната му такса за обучение. До момента училището е приело вече няколко проекто-Бербовци. Някои от тях дори вече играят в по-ниските дивизии във Великобритания. Едно от децата било истинско откритие – освен за футболна, то успяло да се класира и за академична стипендия, като изкарало доста висок успех на тестовете. Таксите на Острова са доста солени – започват от 22 000 и  стигат до 30 000 лири

В тях обаче на практика влиза всичко – обучение, настаняване, храна, учебници, извънкласни форми и застраховка. На практика на родителите остава да се погрижат само за джобните пари на децата. Те обаче също са лимитирани в много от училищата – за да се избегне осезаемата разлика между семействата с по-малки или повече финансови възможности, децата имат право на определена месечна сума, която е по джоба на всеки, и нито пени повече.

Много от семействата правят избора си на училище и на базата на извънкласните форми. Ако детето има изявени интереси към театъра, търсят школо с превес на изкуствата. Други избират на базата на любимия спорт на детето. Някои училища предлагат до 28 вида спорт, други акцентират на голфа или ездата. Неотдавна родител избрал школото на детето си по странен критерий – има ли място, на което ще го приемат с любимия му кон. Оказало се, че малкият е състезател по езда и иска да продължи тренировките с четириногия си приятел и на Острова. В крайна сметка се оказало, че има и такива училища, и детето било прието.

Възрастта, на която българчетата заминават да учат в Англия, също пада, разказа Илиева. Ако преди време родителите изпращаха децата от 14- или 16-годишна възраст, за да покрият последните нива на британската образователна система и да вземат английска матура, сега много деца отиват и на 12 години. По този начин те навлизат отрано в британските стандарти и по-лесно определят какво искат да учат, когато стигнат до горните нива. Други се възползват от възможността да изпратят хлапето само за един учебен срок, така че да се адаптира към средата и нейните стандарти и да придобие по-ясна представа какво се иска в английското училище. Така, когато стане на 16 и го запишат в най-горното ниво, то вече ще има представа от начина на обучение и по-лесно ще се приспособи към него.

standartnews.bg