Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Отказваме се от ракията със закон

България се отказва със закон от ракията. Грозданката и мастиката вече няма да са запазена марка на страната ни. Под това име у нас ще могат да се продават гроздови и плодови алкохолни напитки от цял свят. Промените са записани в проектозакона за виното и спиртните напитки, предаде АСН.Промяната е наложителна, защото не може с национален закон да ограничаваме другите държави да произвеждат ракия или мастика, коментираха от алкохолния бранш. Производителите заявиха, че промените не значат, че се отказваме да браним гроздовата ракия като традиционна напитка в Брюксел.

Водката, ромът и текилата вече няма да съдържат синтетичен спирт, предвиждат още промените. Те ще могат да използват спирт от ферментирала ръж, картофи или други земеделски продукти.Забранява се слагането на синтетичен спирт във всички видове водка, ракия, ром, уиски, джин, мастика, ликьор, текила, арак и саке. Остава възможността към спиртните напитки да се добавя вода, но при условие, че това не променя вкуса им.

Друга новост в проекта е отпадането на ментовката от списъка със спиртни напитки. Тя е единствената алкохолна напитка, която излиза от списъка, показва справка между стария и новия текст. Така при производството на мента ще може да се слага синтетичен спирт.Ракия и мастика ще могат да се произвеждат навсякъде, а не само у нас, както предвижда настоящият закон. Така по рафтовете на магазините може да се появи ракия, направена в Сърбия, Македония или произволна страна от ЕС.

Според Бранимир Ботев от браншовата организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки няма как с национален закон да ограничаваме правото на производители от други държави да правят ракия. Причината е, че в Средна Европа има различни напитки, произведени чрез дестилация. От икономическото министерство обаче не успяха да ни отговорят каква е причината да разрешим ракия и мастика да се казват и продукти, произведени извън България.

actualno.com