Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Соларни мини автомобилчета „оживяха“ в Техническия университет

Приключи Лятната школа за възобновяеми енергийни източници в Техническия университетВтроият ден беше  посветен на проблемите при използването на възобновяеми енергийни източници в България. В конкурса за сглобяване на PV модели се включиха пет отбора с по трима участници.

Предложен им бе „слънчев” кит (сбор от елементи за сглобяване), от който можеха да се получат 6 варианта на соларен автомобил. „Както се оказа, не само бързината на сглобяване беше решаваща за спечелване на специалната награда – мишка – мини автомобилче. Моделите след това трябваше да „оживеят” и да се задвижат, но тъй като нямаше достатъчно слънчеви лъчи в залата, се наложи да се използва изкуствен източник – голяма лампа“, коментираха организаторите.

Крайното класиране, с общо време за сглобяване и „оживяване“, е:I място – отбор „Виктори” – 34 мин. с участници Гергана Костова, Добринка Василева и Фатме Ибрям II място – отбор „Сън” – 38 мин. II място – отбор „Слънчева енергия” – 40 мин.

Акцент на втория ден от Лятната школа бяха и лекциите за разпределението на ветровата енергия в България, представена от инж. В. Киряков от варненската асоциация на производителите на екологична енергия и 15 – минутен видео материал за изграждане на ветропарк в планински район.

Ученици от Икономическата гимназия „Иван Богоров”, с помощта на своята ръководителка по извънкласна дейност – учителката по физика г-жа Енева, представиха моменти от изграждането на малка фотоволтаична система, предназначена за учебен процес. От няколко години техен консултант е гл.ас. Венелин Павлов – ръководител на Общоуниверситетска лаборатория по нови енергийни източници при Технически университет – Варна.

В заключителните дискусии на школага бяха разгледани две основни теми – Законът за енергията от ВЕИ, влязъл в сила от м. май 2011г. и алгоритмите за енергийната ефективност на сгради. Нов алгоритъм беше представен от Цвета Жекова от АПЕЕ – Варна. Той беше подробно обсъден с участието на преподаватели от Технически университет – Варна, представители от Институтът по екологична политика и иновации и Асоциацията на производителите на екологична енергия. Взето беше решение да се състави съвместен екип между Общоуниверситетска лаборатория по нови енергийни източници при ТУ и асоциацията, които да изготвят окончателно алгоритъма за енергийната ефективност. Общата оценка за проведената лятна школа е, че и тази година тя е била организирана и проведена на високо ниво и е била изключително полезна.

barometar.net