Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Дърветата не са виновни, … че падат

Това не е предизборна агитация, а заявка за внимание! Към дърветата на Варна. И дърветата изобщо! След невижданата досега буря, освен бившия кмет виновни излязоха и дърветата, които паднаха и нараниха хора, автомобили и огради. 250 сигнала за паднали дървета били подадени във вихъра на бурята. От общината побързаха да обвинят дърветата в старост, изкараха ги столетници – дай Боже всеки град да има подобни старци… Истината е, че някои наистина са стари, но със сигурност всички са неподдържани!!! През годините, освен санитарната сеч, за да не пречат на прозорците на жалвалите се варненци, почти нищо друго не е сторено за тяхното добро състояние! Не го казвам като специалист, а като т. нар. „еколог”, както по тия ширини наричат хората, които се вълнуват от процесите за опазване на околната среда.  Говорила съм с достатъчно ландшафтни архитекти по темата, повярвайте ми!  Един от тях ми каза: „При буря сухи дървета не падат, по принципа на ветрилото – вятърът минава през клоните им и заминава… Падат живи дървета, за които не са полагани грижи. Падат дървета с прекалено голяма корона (която, когато е мокра е уязвима). Падат дървета с вътрешно гниене.
Или казано по обратен ред как се отглежда едно дърво?
1.    Когато се посади задължително да се огради с колчета и т. нар. обтяжки – които да го опънат и да гарантират изправената му снага след време, тези от вас, които са пътували из съседните страни сигурно са ги виждали…. Конструкцията може да струва колкото малкото дръвче, но си заслужава всяка стотинка… Те и палмите не са евтини, но пък затова подръжката им е в пъти по-сериозна от тази на обикновената липа, например…
2.    Младото дърво от време на време да се полива и наглежда, особено ако е посадено малко преди летните жеги.
3.    Когато се „хване”, докато е още младо то има нужда от формираща резитба, която да оформи както снагата, така и короната  му!
4.     Когато порасне достатъчно и вече ни радва с красотата си, прави ни сянка през лятото и чисти въздуха ни му трябва само саниране и подрязване. Важна подробност е, когато се режат клони, да се запечатват като се намазват със специална смес, може и с блажна боя. В противен случай тази повърхност става потенциална язва за загниване и загиване на дървото.
Може да изглежда много, ама си трябва.  Засаждането на дърво е като раждането на дете, не можеш да го родиш и да го оставиш само в града, трябва да го обгрижваш, то ще ти се отблагодари един ден!
Освен бурята, друг масов убиец на градските дървета е строителството, но той остава някак си незабелязан. Със и без разрешение за сеч една кооперация покосява много дървета. Съществува т. нар. копменсаторна програма, според която предприемачите трябва да засадят определен брой нови дървета на друго място (в повечето случаи няма как да е на същото място). Както можете да се досетите – дори и това да се случи, ако инициативата приключи с традиционното отбиване на номера и никой от общината, която е разрешила погубването на нашите приятели дърветата, не наблюдава дали се изпълняват стъпки от 1-4, значи все едно нищо не е компенсирано! И така, полека-лека Варна се оголва… Може и да съм объркала или пропуснала нещо, но ако все-още четете това, значи си е струвало! Благодаря за вниманието! Следващия път, когато понечите да заклеймявате лошите дървета, помислете дали лошите не сме ние…
Надежда Алексиева