Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

9 правила за спокоен живот

Приемайки проблемите и неприятностите прекалено „навътре“ вредите на целия си организъм. Ето защо е важно да се закалите физически и психически, за да устоите на бурите в живота.

Спокойствие и само спокойствие!

Не е възможно да изключим стреса и напрежението от живота си напълно. Но може да закалим организма си така, че да издържи на всеки катаклизъм. Ето някои правила, които ще ви помогнат.

1-во правило. Наспивайте се. Главният признак затова, че нервната система е изтощена е безсънието. За да си помогнете лягайте да спите и ставайте по едно и също време. Спете поне 7-8 часа на денонощие. За да е качествен сънят не се хранете непосредствено преди лягане. Топла вана или леко четиво ще ви помогнат да се отпуснете преди сън.

2-ро правило. Избягвайте шума.  Много от нас толкова са свикнали с шума на телевизора, че дори не го забелязват. Агресивната информация от синия екран се превръща в допълнително натоварване. Гледайте само това, което наистина ви интересува, през останалото време слушайте музика, най-добре – класическа. Особено подходящи, за натоварени хора, са записите на звуци от природата, те са по-полезни от пълната тишина.

3-то правило. Прекарвайте повече време на чист въздух. Мозъкът ни получава 18% от  кислорода в организма ни. Ето защо продължителните разходки в парка, са така необходими, особено за хората на интелектуалния труд.  Свежият въздух успокоява и тези, които имат напрегната ситуация в къщи или в работата. Ако ви мързи да се разхождате сам си вземете домашен любимец.

4-то правило. Пийте билки. Някои билкови чайове и смеси са много ефективни преди сън.

Невенът, жълтият кантарион, ментата, мащерката и др. имат успокояващо действие.  Някои от тях помагат за качествения сън.

5-то правило. Променете храненето си. Нервите ще станат по-издържливи ако обогатите менюто си с повече витамини от група В. Те помагат да се намали напрежението, подобряват паметта и вниманието  и възпрепятстват стреса. Източник на вит. В са бобовите растения. Недостигът на калций в орагнизма се проявява в повишено безпокойство и раздразнителност. Него може да си набавите от млякото и млечните продукти, зелените зеленчуци и цвеклото. Друг полезен елемент е йодът – той се съдържа в рибата.

6-то правило. Правете гимнастика. Всекидневните физически упражнения не само укрепват мусуклите и костната система, но и дисциплинират, а това ни прави по-уравновесени и спокойни. Освен това при работа мускулите отделят хормона на щастието. Това природно лекарство срещу стреса.

7-мо правило. Гледайте философски на живота. Научете се да сте разсъдливи и да възприемате неуспехите като нормална част от живота. Не изпадайте в крайности и не се отчайвайте. За да имате здрави нерви трябва да мислите положително. Не забравяйте, че всяко зло – за добро!

8-мо правило. Научете се да дишате правилно. Правилното дишане става не с гърдите, както повечето нас са свикнали, а с корема, по-точно диафрагмата. По този начин се получава самомасаж на коремните органи и кръвта се насища по-добре на кислород. За да се научите да дишате правилно, си представете, че коремът ви  е балон, опитайте се да го „надуете“ и „изпуснете“. В началото опитайте в легнало положение.

9-то правило. Прилагайте водни процедури. Нищо не укрепва нервната система, както плуването, а също и обтриването – т.е. всеки контакт с водата. Хладният душ е полезен сутрин, а преди сън най-подходяща е ваната. Добра тренировка за съдовете, нервната система  и целият организъм е контрастният душ.

dnes.bg