Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Разгадаха тайната на звездите-вампири

Астрономи от САЩ са разкрили загадъчния произход на звездните версии на вампирите – звезди, които изсмукват живот от свои съседи – невидими бели джуджета, за да изглеждат по-млади, съобщи сп. „Нейчър“.Звездните вампири, известни като „сини скитници“, са странни звезди, които не издават истинската си възраст. Те изглеждат необяснимо горещи, както и по-сини и млади от звезди на същата възраст. Произходът на „сините скитници“ е загадка за специалистите още от откриването им през 1953 г. Механизъм, известен като трансфер на маса, може да обясни как са се формирали. „Сините скитници“ изглежда се захранват от външната обвивка на техните огромни звездни съседи“, докато не „изсмучат“ горивото от тях и не ги превърнат в бели джуджета.

Астрономите са изследвали звездния куп NGC в съзвездието Цефей, наброяващ около 3000 звезди на приблизително еднаква възраст и 21 сини скитника. Повечето от „сините скитници“ са в двойна система с друга звезда.Използвайки данни от наблюдения на Обсерваторията WYIN в Аризона, астрономите са анализирали трите основни теории за формирането на „сините скитници“ – звездни сблъсъци, сливане или трансфер на маса между звезди.

Изследователите са установили, че единствено трансферът на маса съответства на наблюденията, въпреки че придружаващите сините скитници звезди не се виждат.Забележимо е единствено гравитационното притегляне, което те упражняват върху звездните вампири.

Според данните всяка от придружаващите син скитник звезда е с маса около половината от тази на Слънцето, типична за бяло джудже. За да проработят другите две теории, тези звезди би трябвало да са по-масивни и някои от тях да се виждат. Следващата задача на специалистите ще бъде да използват космическия телескоп „Хъбъл“, за да потърсят белите джуджета в ултравиолетовия спектър, където те са видими, допълва БТА.

dnes.bg