Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Система нa BMW позволява на колите да общуват помежду си

Германският автомобилен концерн BMW предприема стъпки към едно бъдеще, в което превозните средства ще могат да комуникират помежду си и така да сведат опасните ситуации на пътя до минимум, пише DigitalTrends.com.Наречена уместно „комуникация тип Car-to-X”, новата технология ще позволи например при пускане на мигач за ляв завой на натоварен път, шофьорът да получава информация върху арматурното за приближаващите коли от насрещното движение. Така той ще може да прецени максимално адекватно кога може да извърши безопасна маневра.

Тази функция може да се окаже безценна в ситуации, в които имате ограничена видимост на пътното платно, причинена например от остър завой или голяма сграда. Същата концепция може да бъде приложена успешно при излизането на натоварен път от пресечка или от мястото, където сте паркирали.Инженерите на BMW също така планират създаването на технология, която да предупреждава останалите шофьори за различни опасности на пътя, като неблагоприятни атмосферни условия, натоварен трафик и възникнали пътни инциденти. Така, ако вашата кола попадне на заплаха на пътя, тя автоматично ще изпрати предупреждение към следващото возило, което ще достигне опасното място.

Новата технология ще може да се използва от полицията и другите автомобили на спешните служби, които например ще изпращат на шофьорите предупреждения да отбият встрани от пътя за проверка или да освободят платното. От BMW се надяват да изпробват тази технология и към системата от светофари в градовете.Към момента Car-to-x комуникацията оперира през GSM мрежите или през WLAN, като втората система по-бърза и подходяща за предаване на данни между автомобилите в реално време.

inews.bg