Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Мартин Георгиев и Татяна Колева със световна премиера на сцената на Варненската опера

Перкусионен концерт N 3 за маримба и оркестър „Сътворението” доведе във Варна младия български композитор и диригент Мартин Георгиев и перкусионистката Татяна Колева. Световната премиера на творбата ще бъде на 26 октомври, сряда, от 19 ч. във Варненска опера. Соловата партия е композирана специално за Татяна Колева, а случването на самия концерт с неговата премиера е плод на екстремно творческо вдъхновение.

„От две години поне ние търсим с Мартин възможност да реализираме един такъв проект и чест прави на община Варна, че подкрепя начинанието – казва Татяна Колева. – Реализираме го в рекордни срокове – написването – месец и половина, солистката учи партията за броени дни, оркестърът репетира ударно преди концерта. Това е един различен вид концерт, написан на различен музикален език. Трудно е да се пише за ударни инструменти, обикновено големите оркестри правят солови изяви на пиано, цигулка, а много рядко на ударни. Предпочитат се лесно възприемчиви,  функционални, виртуозни композиции. Когато кажеш маримба, се очаква да има шоу, защото публиката обожава да ни гледа, не само да ни слуша. Докато тук предизвикателството е, че идваш на сериозен симфоничен концерт, не просто на шоу. Смятам, че е новост дързостта да се направи едно симфонично произведение, без да се търси само спортният ефект. В съвременната ударна музика рядко можеш да имаш моменти са съзерцателност, а в този концерт това го има.”

Мартин Георгиев споделя впечатленията си от репетициите: „Оркестърът се справя изключително бързо, независимо от това, че пристигна от турне два дни преди първата репетиция. Според мен новата музика трябва да е нова. Ако е Брамс, по-добре да свирим Брамс, но ако е ново, да е ново. И оркестърът прегръща идеята, впечатлен съм, много професионално си гледа работата. А в партитурата има много предизвикателства и за солиста, и за оркестъра. За мен беше изключително предизвикателно да напиша концерт, който да стане с 2 дни репетиции и да не звучи като компромис при това. Освен това техниката, с която работя – морфираща модалност, не разчита на една ясно доловима ритмика, а на изразена линеарност и вие ще го усетите на премиерата.”

На премиерата ще бъдем свидетели и на свирене с 6 палки, ще има и част с лъкове – всички тези моменти се раждат от съвместното творческо време на композитора и солистката.Концертът тръгва от Варна, но амбициите на създател и изпълнител са по-големи. Мартин Георгиев твърди, че едно произведение узрява като вино и очаква с развитието на концерта той да се усъвършенства. Вече е имал разговори със звукозаписна компания в Щатите.

Таня Колева пък иска да изпълни „Сътворението” в църква, но не в каква да е, а в концертно място, като това, в което тя гостува този месец в Холандия, Грьониген. Църква с дървен под и топъл звук. Там, само ден след варненското си представяне, тя ще свири по повод реставрирането на органа в концерт, написан специално за случая от водещия холандски композитор Клаас Де Фрис. Предстои й и рецитал, посветен на Джон Кейдж, а след това и нова програма с нейната група „Електра”, продължава работата и с младата формация „ Percussion Pool”, ск оято се представи с голям успех във Варна през лятото. В България я чака участие на Мартенски музикални дни 2012 в Русе.На Мартин Георгиев през ноември му предстои премиера на симфонична пиеса в Лондон, поръчана от Кралската академия за музика в памет на сър Хенри Ууд, създател на прочутите Променадни концерти. Пиесата се казва „Морска песен”. След това има поръчка да пише пиеса за Вагнерови туби. Те са били използвани от сър Хенри Ууд  за прототип на четири инструмента, които са tuba mirum – вълшебната тръба, която ще звучи в Деня на Страшния съд. През февруари живеещия в Англия българин трябва да дирижира една нова меса от британски композитор, а след това е защитата на доктората му за теоретичния начин на мислене на средновековната византийска музика.

Концертът на Мартин Георгиев, Татяна Колева и Варненския симфоничен оркестър се продуцира от Фондация „Елит – литература, изкуство, култура”, Община Варна и ТМПЦ-Варна. Той е подкрепен от Програмата за творчески проекти на Община Варна и е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

barometar.net