Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Анализатори: Nokia ще засили позициите на Microsoft в Европа

Microsoft ще удвои своя дял на пазара на смартфони в Западна Европа през 2012 година до 12,3% благодарение на партньорството си с финландският телефонен производител Nokia. Това съобщи компанията за анализи Strategy Analytics във вторник (25 октомври), цитирана от Reuters. Очаква се в сряда (26 октомври) Nokia да представи първия си модел от серията смартфони, които ще работят под софтуерната платформа Windows Phonе. Представянето ще се състои на традиционното годишно медия събитие, което компанията организира в Лондон.

През февруари тази година Nokia реши да изостави вече остаряващата платформа Symbian за сметка на новия мобилен софтуер на Microsoft. Рискованата сделка тогава доста уплаши инвеститорите, което в комбинация с други фактори доведе до спад на пазарната цена на компания наполовина оттогава досега.Днес никой не може да каже дали финландският гигант ще успее някога да възстанови позициите си, които бяха завзети от Apple и компаниите, произвеждащи телефони под Android. До началото на 2010 година Nokia притежаваше 41-процентов дял от пазара в западноевропейските държави.

Анализаторите от Strategy Analytics казаха още, че очакват продажбите на смартфони да достигнат 117 милиона бройки до 2012 година, което ще бъде ръст от 12% спрямо тази година, като Windows Phone ще бъде най-бързо растящата платформа. Според тях Android ще обхваща 44% от западноевропейския пазар, като за iOS остават 23% от него. Друга прогноза на Strategy Analytics е, че платформата на Microsoft ще успее да възвърне част от позициите си благодарение моделите на Samsung и HTC, които ще работят с нея. Анализаторите обаче предупредиха, че дългосрочният ? успех на този пазар все още не е гарантиран.

inews.bg