Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Китайците на път да купят Saab

След Volvo втори богат на традиции шведски автомобилен производител минава в китайски ръце – за 100 млн. евро Saab ще бъде продаден на Youngman и Pang Da от Китайската народно-демократична република, обяви досегашният собственик – Swedish Automobile, цитиран от AFP.От няколко месеца двете китайски компании влязоха в Saab и всъщност първоначално само искаха да помогнат на шведите да запушат финансовите си дупки.

„Изключително щастлив съм“, заяви изпълнителният директор на Swedish Automobile Виктор Мюлер пред шведската новинарска агенция TT. „Сега бъдещето на нашето предприятие е осигурено“. И това бъдеще било „многообещаващо“, добавя той.Парите от Youngman и Pang Da ще бъдат изплатени на части и ще осигурят „дългосрочно финансиране“. Цената била „коректна, ако човек се замисли, че от шест месеца компанията не е произвела нито един автомобил“, добавя още Мюлер.

При това обаче до този момент е подписано само официално заявяване за намерение с краен срок 15-и ноември. Най-важното условие за сделката е продължаване на започналото под специален надзор преструктуриране. Освен това и отговорните ведомства трябва да одобрят сделката. Едва преди няколко дни Swedish Automobile опроверга продажбата на двата китайски партньора.

Swedish Automobile, по-рано Spyker, придоби Saab в началото на 2010 г. за 400 млн. долара от General Motors (GM). От тези пари обаче само 74 млн. долара (около 53 млн. евро) бяха в кеш, а останалите пари GM получи в акции.През август 2010 г. Volvo беше продаден от американския концерн Ford за около 1,2 млрд. евро на китайския автомобилен производител Geely.

Spyker, малък и нишов производител на спортни коли от Холандия, не успя да овладее голямата компания. През пролетта за първи път производителят спря линиите, защото заради спиране на плащанията партньорите спряха доставките на компоненти. От юни производствените линии замлъкнаха окончателно. Тогава китайският производител Youngman и дистрибуторът Pang Da обещаха да инвестират общо 245 млн. евро в Saab.

След това обаче нещата започнаха да се влошават и в началото на септември Saab потърси защита от фалит. Наскоро апелативен съд одобри това искане, което даде нови три месеца на компанията, в които да извърши преструктуриране. Тогава обаче Youngman и Pang Da оттеглиха предложенията си за инвестиции и вместо това пожелаха да придобият напълно Saab – според информации на шведски вестник за около 22 млн. евро. Swedish Automobile отклонява възмутено офертата, но в крайна сметка се съгласява на сделка за 100 млн. евро.

investor.bg