Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Рекордни годишни загуби за Panasonic

Японският производител на електроника Panasonic Corp прогнозира годишни нетни загуби в размер на 420 млрд. йени (5,5 млрд. долара) – или най-лошите загуби за цяло десетилетие, предаде Reuters. Причината е, че от една страна разходите за преструктуриране са скочили, а от друга страна слабото търсене в САЩ и Европа е подкопало доходите.Panasonic, който се бори с цената на съкращенията след изкупуване на дъщерното дружество Sanyo, беше засегнат и от скока на йената, който направи по-трудна конкуренцията със Samsung Electronics. През април Panasonic обяви, че ще съкрати 17 000 работни места и ще затвори до 70 завода.

Загубите, които ще бъдат вторите най-големи регистрирани някога, идват след предишни прогнози на компанията за нетна печалба в размер на 30 млрд. йени за фискалната година до март 2012 г.Производителят на телевизорите Viera и фотоапаратите Lumix намали прогнозата за оперативните си печалби за цялата година до 130 млрд. йени от 270 млрд. йени. Това е далеч под пазарните очаквания за 225 млрд. йени печалба, базирани на средната прогноза на 21 анализатори, анкетирани от Thomson Reuters I/B/E/S.

Освен това бяха намалени оценките за годишни продажби на телевизори до 19 милиона апарата от 25 милиона.За периода юли-септември компанията отчете оперативна печалба от 42 млрд. йени, надхвърляйки своята собствена прогноза за 4,4 млрд. йени, но в същото време изоставайки от прогнозата на анализаторите за 50 млрд. йени печалба. Година по-рано Panasonic отчете оперативна печалба от 85,2 млрд. йени.В същото време доверието на потребителите в световен мащаб продължава да бъде слабо, като повече от 60% от тях казват, че не смятат момента за подходящ за харчене на средства за техника, сочи проучване на Nielsen, публикувано през уикенда (29.10-30.10.11).

Акциите на компанията затвориха със спад от 2,1% преди обявяване на резултатите. Досега тази година те са паднали с 31%, в сравнение със спада от 13% на по-широкия пазар.

inews.bg