Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Диета без гъби за Плевнелиев

Има само един човек, който угажда на кулинарните прищевки на висшите ни държавници. При това – задоволява вкусовете и на президентите на едни от най-влиятелните страни, които идват у нас на посещения. Този човек се казва Жоро Иванов. И е единственият в България, който има лиценз да приготвя ястия за държавните глави и официалните правителствени делегации, гостуващи на българския президент.

Шеф-готвачът е с диплома от Френския кулинарен институт в Ню Йорк. Седем години върти черпака в ресторант с две звезди Мишлен „Ла Трюф Ноар“ в Брюксел. А от 2008 г. е на поста почетен готвач на президента на България. В момента работи като шеф-готвач в петзвездния „Гранд Хотел София“. Жоро Иванов е и президент на „Евро-Ток България“. Това е неправителствена организация, в която членуват едни от най-добрите кулинари у нас.

Жоро Иванов готви на президента, когато той има на гости у нас официални делегации. Иначе Георги Първанов, чийто мандат вече е към края си, си има персонал, който му забърква манджите в правителствената вила „Калина“, пише „Стандарт“.

„Сегашният държавен глава е изключителен човек. Нито съм партийно обвързан, нито съм пристрастен“, признава готвачът. И споделя, че Първанов винаги е държал на българските ястия. Нещо повече – винаги е искал да презентира типичните ни ястия пред чуждите гости. „Например една шопска салата, кавърма, кебап. Печени ябълки като десерт, кисело мляко“, разказва Жоро Иванов. Продуктите, които се консумират от нашите и чужди държавници, винаги сe проверяват от специална лаборатория към НСО.

Разбира се, преди да се поднесат, самият шеф-готвач също ги опитва. Премиерът Бойко Борисов също е опитвал от специалитетите на Жоро Иванов. „Преди време имаше среща с шефа на НАТО в „Къщата с часовника“. Той обича много говеждо и телешко месо. Те са му любимите. Тогава правихме телешко с ябълки специално за него. Борисов винаги е оценявал добрата храна, без много да го афишира“, казва майсторът.
За последно Жоро Иванов се е изявявал по време на големия енергиен форум. Той е приготвял вечерята в Историческия музей в Бояна. „Най-специфичното бе, че екипът на турския президент Абдуллах Гюл поиска всичко да се приготвя специално
за него. Защото той спазва специални хранителни режими с определен грамаж. В кухнята бяха двама човека от техния екип.  Тогава правихме пълнени пъдпъдъци с кестени и зеленчуци. Фактически неговите бяха с по-малък грамаж. Имаше изисквания и за мазнини“, споделя шеф-готвачът. От специалитетите на Иванов са опитвали доста държавни глави. Сред тях е и руският президент Владимир Путин по време на първата му визита на галавечерята в Бояна. „Бяхме доста сериозен екип и от руска, и от българска страна. Десертът бе вариации от тиква.

А основното – печена яребица с ябълки. Беше много сериозно изпитание, защото мерките за сигурност бяха доста. Ние се справихме много добре“, спомня си готвачът. Нещото, което обаче го впечатлява, е, че президентите на големите държави имат екипи, които се занимават специално с храните.

Имат и супермодерни лаборатории, които пътуват с тях и струват огромни средства. „Поставяш ястието върху нещо като скенер и за секунди излиза резултатът – какъв е целият състав на храната“, разказва Иванов. Всъщност през мандата на Георги Първанов е нямало чужд държавен глава, който да си е носил продукти от своята страна. „Това се случва най-вече при холивудските звезди и големи бизнесмени. Един от най-капризните хора, които са били в България, е Стивън Сегал. Той спазваше хранене, което е на базата на органични продукти – семена, зеленчуци, плодове. По-малко месо и риба.
Наложи се да си вика готвачката от Япония, разказва Жоро. Актрисата Мила Йовович е оставила прекрасни впечатления у шеф-готвача. „Тя обичаше хайвер в различните му нюанси – черен, червен“, спомня си готвачът на грандхотел „София“.

Все още не е ясно дали Жоро Иванов ще готви на новия държавен глава Росен Плевнелиев, тъй като това е решение на новата администрация на Президентството. „Познавам го като министър, защото е идвал в грандхотел „София“. Горе-долу имам някаква идея за неговите вкусове. Според мен обича рибни и зеленчукови неща и донякъде български типични ястия“, категоричен е шеф-готвачът. И напомня – някои храни вече влизат в графа „забранени“ за Плевнелиев. На първо място, новият президент трябва да забрави за гъбите. Рискът не е Росен Плевнелиев да попадне на мухоморка. „Гъбите са трудносмилаеми, предизвикват много стомашни проблеми. Мидите също – те са „филтърът на морето“. Понякога образуват токсични джобове, които могат да се излеят и да предизвикат натравяне“, обяснява шеф-готвачът Жоро Иванов.

blitz.bg