Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Китайският пазар заслужава повече внимание

Кризата в еврозоната вече е във фокуса на всички пазари и медии, но един не по-малко важен пазар остава леко в сянка – китайският. Евентуален потенциален срив там би ударил жестоко голям брой инвеститори, а ефектът на домино спрямо другите големи пазари по света ще е неописуем, твърди в свой анализ Крис Тейлър от агенция Reuters.

През третото тримесечие икономическият растеж на Китай се закотви на 9,1%. Тенденцията китайският растеж да се върти на стойности под 10% вече се запазва през цялата година досега. А доскоро беше напълно нормално темпът на китайския икономически ръст да е двуцифрен.

Други тревожни признаци за възможни проблеми в Китай са развитието на фондовия пазар, който бележи най-ниските си стойности от последните две години насам, както и намаляващият темп на трупане на валутни резерви.Как инвеститорите да предпазят вложенията си в Китай – икономистът Дейвид Чуи от Bank of America Merril Lynch Global Research дава три съвета.

Хеджирайте играта на борсата

Подсигуряването може да се осъществи най-добре с търговия на къси позиции, при това на акции от по-тесни индекси – например Ishares Xinhua China 25. Търговията на къси позиции ще подсигури чрез колар опция инвестициите. Колар опцията защитава купените акции от неочакван голям спад в цената им, подкрепя мнението на Чуи колегата му Стефан Солака, съдружник в Belmont Capital Group.Друга опция за защита е вложение в китайски взаимен фонд например.

Информирайте се кои ценни книжа са на мултинационални компании

Някои компании са свързани в по-голяма степен с китайския пазар, отколкото други. Предприятия от добивната промишленост като Freeport-McMoRain, производители от тежката промишленост като Caterpillar, големи вносители като Wal-Mart, автомобилни производители като General Motors и ресторантьорски компании като Yum! – всички тези марки спечелиха от китайския бум. Сега те ще бъдат уязвими на забавяне на темповете на ръст на китайската икономика.

Избягвайте спекулации

Повечето семейни фирми, които инвестират на фондовите борси, не трябва да се опитват да купуват индивидуални акции на компании на другия край на света. „Бъдете особено предпазливи, когато инвестирате в банковия сектор и в сектора на недвижими имоти“, казва Дейвид Чуи. По негово мнение най-опасни са нуждаещите се от инвестиции сфери като сектора на добив на полезни изкопаеми, стомана, цимент, машиностроенето и корабостроенето.

inews.bg