Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЕЦБ свали основната си лихва

Леко изненадващо за пазарите, но не и предвид истерията около Гърция, Европейската централна банка понижи основната си лихва, предаде Reuters.Понижението е 0,25% и сега основната лихва в еврозоната е на кота 1,25%. Освен основната лихва, ЕЦБ свали и лихвата по депозитите с 0,25% и сега тя е 0,5%, както и лихвата по краткосрочните заеми на дневна база за банките в еврозоната, която става 2%.

Допреди седмица повечето експерти очакваха, че ЕЦБ ще задържи лихвите поне до декември, но подготовката за референдум в Гърция преобърна прогнозите. Така новият президент на ЕЦБ Марио Драги започна работа буквално с размах.

След малко повече от час предстои и първата официална пресконференция на Драги като президент на ЕЦБ. На нея пазарите ще търсят сигнали дали това понижение на лихвата е краткосрочна мярка или начало на промяна в политическото поведение на най-мощната европейска финансова институция. Освен това Драги със сигурност ще трябва да отговоря на въпроси дали ЕЦБ ще продължи агресивното изкупуване на италиански и испански държавни ценни книжа.

inews.bg