Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Една причина по-малко Facebook да става публична компания

Марк Закърбърг заяви вчера, че Facebook в крайна сметка ще стане публична компания, защото иска да възнагради служителите си, които са получили опции за закупуването на акции и първите акционери, които са повярвали в социалната мрежа и са й помогнали да се разрасне.Ако предложеният вчера в Конгреса на САЩ проектозакон обаче бъде приет, Facebook може да има още една причина по-малко, за да става публична компания през 2012 г.Очаква се броят на акционерите във Facebook да надхвърли 500 през тази година.

Според настоящия закон щатската Комисия по ценни книжа и борси изисква всяка компания, която натрупа 500 акционери да обяви финансовите си резултати в рамките на 120 дни.Логиката е, че след като даваш отчет за финансовата си дейност, можеш да бъдеш и публична компания и да продаваш акциите си.

Тази логика не е желязна, тъй като една компания може да не иска да отговаря на изискванията на по-широка база акционери, дори и да й се налага да обявява финансовите си резултати. Това обаче се предполага, че е факторът, който стой за избирането на време за IPO-то на Google през 2004 г. и може би е причината Facebook да използва „компания със специална инвестиционна цел при последното си набиране на средства.Новият проектозакон предвижда броят на акционерите да бъде увеличен от 500 на 2 000, според Дан Праймак от Fortune.

По-рано тази година в Камарата на представителите беше представен проектозакон, според който ограничението щеше да нарасне до 1 000. Той също така въвеждаше и промени в начина, по който се броят акционерите. Проектозаконът претърпя някои поправки и ще бъде подложен на гласуване по-късно тази година.С постоянното предлагането на проектозакони в тази насока и в двете камари на Конгреса обаче ограничението за 500 акционери скоро може да остане в историята.

profit.bg